OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Vuk Karadžić je bio mason, imao trinaestoro dece i bio GRADONAČELNIK BEOGRADA!

  • Nezavisni.rs
  • 2021-08-04
  • Komentari isključeni za OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Vuk Karadžić je bio mason, imao trinaestoro dece i bio GRADONAČELNIK BEOGRADA!

Reformator Srpskog jezika Vuk Karadžić rođen je 6. novembra 1787. godine.


Imao je trinaestoro dece. Nažalost, samo dvoje dece je nadživelo njega i suprugu Anu-Mariju Kraus. Bio je gradonačelnik Beograda. Na tom mestu zadržao se svega godinu dana, jer mu se nije dopalo.

“Piši kao što govoriš, a čitaj kao što je napisano” – NIJE VUKOV CITAT! Vuk je iskoristio princip nemačkog filologa Johana Kristofa Adelunga za reformu jezika.

Prvi srpski ustanak i bolest razdvojile su ga od Ruže, njegove ljubavi iz mladosti. Ipak, Vuk Ružu nije zaboravio, pa je decenijama kasnije spasio njene sinove, koje je Miloš Obranović želeo da pogubi jer su bili pristalice Karađorđevića.

Karadžić je bio u zatvoru zbog zbirke erotskih pesama “Crven ban”. U naš jezik uveo je neke od najsočnijih psovki koje se i dan-danas koriste.

Vuk je bio mason i jedan od najistaknutijih članova tadašnje lože u Srbiji. On je prodao najstariju srpsku knjigu Rusima. 1858. godine zatrebao mu je novac, jer je kupovao imanje u Tršiću. Za Rujansko četvorojevanđelje dobio je 300 rubalja u srebru.

Srbi nisu prihvatili njegove ideje. Knez Miloš Obrenović ga je ograničavao, a mnogi učenjaci kritikovali i napadali.

Ipak, Vukova reforma je pobedila, a on je obogatio Srpski jezik sa više od 26.000 reči i učinio ga ovakvim kakav je danas.

Izvor: nezavisni / Foto: nezavisni