Ostanite vitki u sezoni slava

Sezona slava i praznika je pred nama, savršen izgovor da se zaboravimo na zdravu ishranu i posegnemo za onim slatkim a „zabranjenim“. Evo nekoliko trikova kako da iz sezone koja je pred nama izađete bez viška kilograma.

1) PODSTAKNITE HIDRATACIJU ORGANIZMA

Bilo da je reč o bilo kom godišnjem dobu, voda je nešto što je našem organizmu neophodno. Oni koji misle da čaj, kafa, sokovi ili bilo koji drugi ukusni topli napitak tokom hladnih dana je dovoljan da bi naš organizam bio dovoljno hidriran greši jer voda je nešto što je ne zamenljivo. Ako već ne želite da bijete samo vodu, u nju možete da dodate limun ili neko bobičasto voće i time će te pored hidratacije u organizam uneti i vitamine.

2) IZBEGAVANJE UGLJENIH HIDRATA

Ako ovo učinite napravićete pogrešan potez. Tokom hladnijih dana organizmu je potrebno više energije da bi se zagrejao. Izbacivanjem ugljenih hidrata smanjićete i unos energije. Zato u vašu ishranu uvrstite crni, raženi ili hleb od celih zrna žitarica.

3) SAMOKONTROLA

Torte, kolači, razne pite i ostale đakonije nezaobilazan su gost svake trpeze pa samim tim i veliki izazov za nas. Samokontrola u takvim slučajevima obično prolazi ozbiljan test. Budite mudri i izdržljivi, počastite sebe ali ne preterujte.

4) UPLATITE TERETANU

Ova investicija će vam se višestruko ispatiti. Počnite da praktikujete ovaj vid rekreacije barem dva puta nedeljno i sve ono što ste pojeli a niste smeli sagoreće te dobrim kardio treningom.

5) ŠTO VIŠE POVRĆA I VOĆA

Budite jedna od onih koji tokom hladnijeg perioda imaju više energije i uspevaju da pobede sve viruse. Voće i povrće su glavni saveznici u ovoj misiji.

6) BUDITE ODGOVORNI PREMA SEBI

Sve u životu što radite, radite zbog sebe a ne zato što to drugi traže i zahtevaju od vas. Razne dijete od vas zahtevaju da se u potpunosti odreknete omiljenih poslastica, stučnjaci kažu da to ne treba raditi. Treba biti umeren i u svemu uživati, jedno parče neke torte neče učiniti da se ugojite. Naučite sebe samokontroli i videćete kave ćete rezultate postići.