POVRATAK OBAVEZNOG VOJNOG ROKA: Vojsku Srbije napustilo 12.000 ljudi

  • Nezavisni.rs
  • 2024-01-06
  • Komentari isključeni za POVRATAK OBAVEZNOG VOJNOG ROKA: Vojsku Srbije napustilo 12.000 ljudi

Povratak obaveznog vojnog roka je jedna od dominantnih tema u Srbiji. Dok se čeka odgovor predsednika Vučića, a posle inicijative Generalštaba Vojske Srbije, otvaraju se mnoga pitanja: Zašto u ovom trenuku; da li je profesionalizacija vojske bila neuspešna, pa je aktuelna vlast rešila to da menja posle 12 godina, do toga koliko će taj povratak da nas košta.


„Populizam“, „loša inicijativa jer je stvar prošlosti“, „priznanje režima da Vojska nije ono što bi trebalo da bude“ reakcije su na inicijativu Generalštaba za ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka. Međutim, bilo je i onih koji su ovo pozdravili, a da li je ideji o obaveznom služenju vojske prethodila analiza?

„Ne postoji, bar je ja nisam čuo ni video, to je pod velom tajne, a voleo bih da sam video“, kaže bivši vojni general i zamenik predsednika Saveta za strateške politike Petar Radojčić.

„Sve se radi naopako. pokrenuta je inicijativa bez prethodno detaljnog sagledavanja bezbednosnog rizika – od koga je i na koji način Srbija ugrožena. Ko će u Skupštini da raspravlja o toj temi kad tamo ne možete na prste jedne ruke da nabrojite ljude koji su kompetentni da uopšte o tome pričaju. Usvojiće oni tu odluku, ako se reše, ali će realizacija biti upitna“, kaže Radojčić.

Dok država ima ideju da mlade vrati u kasarne, očito zaboravlja ili zatvara oči na činjenicu da je prošle godine 12.000 ljudi napustilo vojsku i da su, kako iz Vojnog sindikata još napominju, zaposleni u vojsci marginalizovani, da rade prekovremeno, a da su im plate tek nešto više od minimalne zarade.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kao najveći problem koji se prikriva navodi nedostatak profesionalnih vojnika.

„To je problem svih problema. U miru vojska počiva na profesionalnom vojniku. Taj vojnik mora da bude srećan što radi svoj posao, da ima kako-tako pristojnu platu, a odliv je mnogo veći nego što žele da prezentuju. Drugi ozbiljan problem je činjenica što rezervni kadar mora da se podmladi, jer sadašnja organizacijsko-formacijska struktura Vojske Srbije je oblikovana 2006-2007. godine.“, kaže Radić.

Osim što je režim ovom inicijativom nakon 12 godina svoje vladavine priznao da je profesionalizacija Vojske neuspešna i da bi trebalo uvesti novine, nameće se pitanje koliko će nas inicijativa koštati. General Radojčić smatra da je reč o političkoj odluci, da je inicijativu samo formalno potpisao Generalštab, ali da iza svega stoje pravi donosioci odluka.


Izvor:n1