VUČIĆ: Večeras žestok odgovor Srbije zbog Kosova i Metohije

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će Priština danas podnošenjem zahteva za članstvo u EU i zvanično prekršiti Vašingtonski sporazum, a da će se odgovor Beograda tim povodom biti poznat večeras posle sednice Vlade.


“Danas i zvanično oni krše Vašingtonski sporazum, a na sve to odgovorićemo večeras posle sednice Vlade na koju sam pozvan i oko naših zahteva vezanih za Rezoluciju 1244 UN, ali i za povlačenje priznanja mnogih zemalja. Dobićete precizan odgovor”, rekao je Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje povodom podnošenja zahteva Prištine za članstvo u EU, kao i kada će Srbija objaviti koje zemlje su povukle priznanje kosovske nezavisnosti.

Na pitanje da li ima pomaka u situaciji na KiM, Vučić je rekao da je juče razgovarao sa evropskim i američkim predstavnicima i da postoje neke ideje.

“Da li ćemo uspeti – videćemo. Situacija je komplikovana, ali daćemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost”, poručio je Vučić tokom obilaska prelaza Kelebija–Tompa.

Istakao je da to što rade neke zemlje EU predstavlja kršenje člana 49 Ugovora o EU, jer je uslov za traženje članstva u EU da budete evropska država.

“Ne znam po kom kriterijumu se to gleda da li je neko država ili ne. Da li to misli jedna, makar i najveća članica EU, da li to misle sve ili je to po članstvu u UN. Na sve smo to naučili. Moraćemo da se borimo koliko je moguće i čuvamo naše državne i nacionalne interese”, zaključio je Vučić.


Izvor:nezavisni.rs