POVRATAK U NORMALU: SZO uskoro proglašava kraj globalne epidemije

  • Nezavisni.rs
  • 2022-12-15
  • Komentari isključeni za POVRATAK U NORMALU: SZO uskoro proglašava kraj globalne epidemije

Svetska zdravstvena organizacija se nada da se kovid-19 i majmunske boginje neće više smatrati hitnom zdravstvenom situacijom međuanrodnih razmera u 2023, kada te dve bolesti budu završile svoju najopasniju fazu.


Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus rekao je sinoć na konferenciji za novinare da jedna od najvećih lekcija pandemije kovid-19 bila da zemlje treba da reaguju brzo na tu i ostale iznenadne epidemije.

Kada je reč o kovidu-19 on je rekao da broj smrtnih slučajeva nedeljno sada predstavlja petinu broja od pre godinu dana.

“Prošle nedelje manje od 10.000 ljudi je izgubilo život. To je i dalje 10.000, suviše, i sve zemlje još imaju mnogo da urade da spasu živote”, rekao je Tedros.

On je, međutim, dodao da je svet prešao dug put.

“Nadamo se da ćemo u jednom trenutku iduće godine moći da kažemo da kovid-19 više ne predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja”, dodao je on.

Kada je reč o majmunskim boginjama Tedros je naglasio da je ta epidemija iznenadila svet. Više od 82.000 slučajeva zabeleženo je u 110 zemalja, ali stopa smrtnosti je ostala niska, ukupno je dosad bilo 65 umrlih.

“Ako se sadašnji trend nastavi nadamo se da ćemo iduće godine takođe moći da proglasimo kraj te vanredne zdravstvene situacije”, rekao je on.

Odbor za hitne situacije SZO za kovid-19, koji savetuje generalnog direktora o tome da li virus predstavlja javno zdravstvenu pretnju međunarodnog značaja, razmatraće na sastanku u januaru kriterijume koji bi omogućili da se ustanovi ili ne kraj te hitne zdrvstvene situacije.


Izvor:b92