EU zahteva deeskalaciju na severu KiM, upozorava na negativne posledice

  • Nezavisni.rs
  • 2023-06-28
  • Komentari isključeni za EU zahteva deeskalaciju na severu KiM, upozorava na negativne posledice

Lideri EU će na dvodnevnom samitu koji počinje u četvrtak u Briselu podržati članstvo Zapadnog Balkana u EU i pozvati na hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova i formiranje Zajednice srpskih opština, navodi se u nacrtu zaključaka u koji je uvid imao RTS.


Pozivajući se na deklaraciju samita Zapadni Balkan-EU iz Soluna 2003. godine, kao i na zaključke samita o proširenju iz juna 2022. godine, lideri EU naglašavaju “punu i nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU i podršku ubrzanju procesa pristupanja i sa tim povezanim reformama.”

U tekstu zaključaka koji treba da budu usvojen u četvrtak uveče, šefovi država i vlada osuđuju nedavno nasilje na severu Kosova i pozivaju na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu elemenata izloženih u planu Evropske Unije, upozoravajući da bi u suprotnom moglo da dođe do “negativnih posledica”.

Lideri EU u zaključcima navode da je neophodan “nastavak dijaloga pod okriljem EU i brza implementacija dogovora o putu kao normalizacijii i aneksa o implementaciji”, što, kako se navodi, uključuje i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Visoki zvaničnik EU uključen u pripreme samita kaže da će uključivanjem ovog stava u tekst zaključaka lideri poslati “snažnu poruku o deeskalaciji.”

Govoreći o podršci članstvu Zapadnog Balkana u EU, zvaničnik navodi da su zemlje članice smatrale da je na samitu koji se bavi Ukrajinom i Moldavijom neophodno poslati poruku i Zapadnom Balkanu.

Zato u zaključcima šaljemo poruku da je naša posvećenost regionu nepromenjena, posebno u svetlu godišnjice samita u Solunu kada je zemljama Zapadnog Balkana pružena perspektiva članstva u EU, rekao je zvaničnik EU.

Glavne teme dvodnevnog samita biće nastavak vojne i finansijske podrške Ukrajini, evropska politika migracija i azila i odnosi sa Kinom. Na početku samita lideri EU sastaće se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a očekuje se i usvajanje zajedničke deklaracije EU-NATO.


Izvor:rts