VELIKI RAT NEIZBEŽAN? Iran će napasti Izrael, ako se operacija u Gazi nastavi

  • Nezavisni.rs
  • 2023-10-16
  • Komentari isključeni za VELIKI RAT NEIZBEŽAN? Iran će napasti Izrael, ako se operacija u Gazi nastavi

Iran je uputio Izraelu poruku da ne želi dalju eskalaciju u ratu između Hamasa i Izraela, ali da će morati da interveniše ako se izraelska operacija u Gazi nastavi, naveli su diplomatski izvori za portal Aksios.


Šef iranske diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan sastao se juče u Bejrutu sa izaslanikom UN za Bliski Istok Torom Veneslandom, navela su dva diplomatska izvora za Aksios.

Kako se navodi, Venesland je pozvao iranskog ministra spoljnih poslova da pomogne da se spreči prelivanje konflikta između Izraela i Hamasa na širi region Bliskog Istoka, a iranski zvaničnik je odgovorio da Iran ne želi da se konflikt pretvori u regionalni rat, kao i da želi da pomogne u oslobađanju civila koje kao taoce drži Hamas u Gazi.

On je, međutim, naglasio da Iran ima svoje crvene linije.

Abdolahijan je dodao da ako se izraelska vojna operacija nastavi, a posebno ako Izrael sprovede najavljenu kopnenu ofanzivu u Gazi, onda će Iran morati da odgovori, navode izvori.

Venesland je pozvao izraelskog savetnika za nacionalnu bezbednost Tzačija Hanegbija i druge zvaničnike i preneo im poruku Irana, dodaju izvori.

Iz kabineta izraelskog premijera su odbili da komentarišu ovu vest, a iransko ministarstvo spoljnih poslova za sada se nije oglasilo.

Šef iranske diplomatije, koji se ranije sastao sa liderom Hezbolaha Hasanom Nasralom, rekao je na pres konferenciji u Bejrutu da Izrael mora da, kako je naveo, “zaustavi zločine protiv civila u Gazi jer za nekoliko sati može biti prekasno”.

“Ja znam kakve scenarije je Hezbolah pripremio”, kazao je Abdolahijan i dodao da će svaki korak otpora doneti ogroman potres Izraelu.

Poruka Irana upućena Izraelu preko UN dolazi dok administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena nastoji da odvrati Iran i Hezbolah, koji ima podršku Libana, ali i Irana, od toga da se uključe u rat, navodi portal.

Iran: Dalekosežne posledice ako se ne zaustave izraelski ratni zločini i genocid

Iran je upozorio da bi moglo da dođe do dalekosežnih posledica ukoliko ne odmah ne budu zaustavljeni “ratni zločini i genocid izraelskog aparthejda”.

“Ako se ratni zločini i genocid izraelskog aparthejda ne zaustave odmah, situacija bi mogla da izmakne kontroli i da dovede do dalekosežnih posledica, što je odgovornost Ujedinjenih nacija, Saveta bezbednosti i država koje ga vode u ćorsokak”, navodi se u objavi stalne iranske misije pri Ujedinjenim nacijama na društvenoj mreži X (Tviter).

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei izjavio je ranije da će nedavni napad Hamasa na Izrael bez presedana dovesti do “pobede Palestinaca”, nazivajući rat koji je u toku “jednim od simbola moći islama”, prenela je agencija IRNA.

“Deo trenutnih događaja je pokazatelj neverovatne moći islama u Palestini i ako Bog da, pokret koji je započeo u Palestini će krenuti napred i dovešće do pune pobede Palestinaca”, naveo je Hamnei.

Džošua Zarka, šef strateških poslova Ministarstva spoljnih poslova Izraela, izjavio je danas da je Izrael odlučan da spreči scenario prema kome bi Iran pokušao da otvori drugi ratni front razmeštanjem oružja u ili kroz Siriju.

Reagujući na objavu na platformi Iks (Tviter), na kojoj je iznet takav scenario i navode da su Izraelci odlučni da spreče takav razvoj događaja, Zarka je odgovorio: “Jesmo”.

Sirija je optužila Izrael da je izvela napade na aerodrome u Damasku i Alepu prošle sedmice.

U jeku tekućeg rata u Pojasu Gaze i čestih okršaja na granici sa Libanom, glavni portparol izraelske vojske (IDF), kontraadmiral Danijel Hagari, izjavio je da ce oružane snage Izraela delovati “bilo gde na Bliskom istoku”, kako bi ispunile bezbednosne ciljeve Izraela.

“Uvek gledamo oko sebe, po celom Bliskom istoku. IDF će delovati bilo gde na Bliskom istoku kako bi ispunila bezbednosne ciljeve Izraela. Odlično smo pripremljeni za sve arene”, rekao Hagari, prenosi Tajms of Izrael.

Iran je uputio Izraelu poruku da ne želi dalju eskalaciju u ratu između Hamasa i Izraela, ali da će morati da interveniše ako se izraelska operacija u Gazi nastavi, naveli su diplomatski izvori za portal Aksios.

Šef iranske diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan sastao se u subotu u Bejrutu sa izaslanikom UN za Bliski Istok Torom Veneslandom i tokom razgovora je upozorio da će Iran morati vojno da reaguje ukoliko se izraelska vojna operacija nastavi, a posebno ako Izrael sprovede najavljenu kopnenu ofanzivu u Gazi.

Iran: Niko ne može da garantuje kontrolu nad situacijom ako Izrael napadne Gazu

Niko ne može da garantuje kontrolu nad situacijom, ako Izrael napadne Pojas Gaze, upozorio je danas iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian, uoči očekivane kopnene ofanzive Izraela na Pojas Gaze.

“Ako se napadi cionističkog režima (Izraela) na bespomoćne građane i narod Gaze nastave, niko ne može da garantuje kontrolu nad situacijom i to da se sukobi neće proširiti”, rekao je šef iranske diplomatije tokom sastanka sa katarskim emirom Taminom bin Hamadom Al-Tanijem, a saopštilo iransko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Tajms of Izrael.

Izrael se priprema za veliku kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze, nakon što je istekao rok koji je izraelska vojska dala stanovnicima severnog dela Gaze da se evakuišu na jug.

Izrael je obećao da će uništiti palestinsku militantnu grupu Hamas koja kontroliše Gazu, iz osvete zbog napada njenih boraca koji su 7. oktobra upali u izraelske gradove, ubili 1.300 civila i odveli desetine talaca.

Za to vreme, humanitarna kriza se pojačava, dok Palestinci pokušavaju da se evakuišu iz severnog dela pojasa Gaze pre početka očekivane izraelske vojne ofanzive, navodi Glas Amerike.

Za više od dva miliona ljudi u Gazi neposredno preti nestašice vode i osnovnih zaliha, nakon što je Izrael presekao priliv resursa u taj region.


Izvor:rtv