Oni ne znaju za koronu: Deset zemalja bez ijednog slučaja

Kovid-19 je zarazio skoro svaku zemlju na svetu – sem njih deset. I šta će one da rade sada?

Zemlje bez zabeleženih slučajeva Kovida-19:
Palau
Mikronezija
Maršalska Ostrva
Nauru
Kiribati
Solomonska Ostrva
Tuvalu
Samoa
Vanuatu
Tonga

Hotel Palau otvoren je 1982. godine, pre nego što je Palau postao popularno odredište. Od tada je ova mala zemlja, okružena nebeskoplavim Pacifičkim okeanom, doživela procvat turizma. Godine 2019, u Palau je doputovalo 90.000 turista, pet puta više nego što ima stanovnika. Podaci MMF-a iz 2017. godine pokazali su da je turizam činio 40 odsto BDP-a ove zemlje, piše BBC.

Ali to je bilo pre Kovida-19.

Granice Palaua su praktično zatvorene od kraja marta. To je jedna od samo deset zemalja na svetu bez ijednog potvrđenog slučaja korona virusa, ne računajući Severnu Koreju i Turkmenistan. Međutim, iako nije zarazio nikoga, virus je poharao čitavu zemlju.

Hotel Palau je zatvoren još od marta i nije jedini. Restorani su prazni, prodavnice suvenira ne rade, a jedini hotelski gosti su lokalni stanovnici koji su se vratili iz inostranstva i moraju da ostanu u karantinu.

Nekih 4.000 kilometara istočno, u beskrajnom Pacifičkom okeanu, Maršalova ostrva takođe nemaju zabeležene slučajeve Kovida-19. Ali kao u slučaju Palaua, to što nema zaraze ne znači da se ne osećaju njene posledice.

Hotel Robert Rajmers nalazi se na kopnenom pojasu na glavnom atolu, Majuru, sa lagunom na jednoj strani i okeanom na drugoj. Pre epidemije, 37 soba imalo je popunjenost kapaciteta od 75 do 88 odsto, a gosti su uglavnom dolazili iz Azije, zemalja Pacifika ili Sjedinjenih Američkih Država. Budući da su se granice zatvorile početkom marta, kapaciteti su od tada popunjeni tri do pet odsto.

Očekuje se da će zemlja izgubiti više od 700 radnih mesta tokom recesije izazvane Kovidom, što je najveći ekonomski pad koji je ona doživela od 1997. godine. Od toga će 258 biti u hotelskom i restoranskom sektoru.

I zemlja Vanuatu će osetiti udarac. Azijska banka za razvoj očekuje da BDP opadne za skoro 10 odsto – što je najveći pad u Vanuatuu od sticanja nezavisnosti 1980. godine. Za taj pad nisu zaslužne samo zatvorene granice zbog Kovida. U aprilu je tropski ciklon Harold poharao veći deo zemlje, ubivši troje ljudi i pogodivši živote više od polovine stanovništva.

Šta onda mogu da učine zemlje bez koronavirusa?
Postoje kratkoročne mere, kao što je isplaćivanje radnika i firmi. I postoji jedna dugoročna mera: čekanje da se napravi vakcina.

Sve do tad, putnički koridori ostaju njihova najveća nada. Ipak, kako ističe Romel Rabanal iz Azijske banke za razvoj, oni zvuče jednostavniji nego što zapravo jesu.

Izvor:nova