Putin: Ukrajinska kontraofanziva u potpunosti propala

Ukrajinska kontraofanziva je u potpunosti propala, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.


“Što se tiče kontraofanzive, koja je navodno u zastoju, ona je potpuno propala”, rekao je Putin za TV Rusija 1, prenosi agencija RIA Novosti.

On je dodao da u određenim oblastima gde se vode borbena dejstva ukrajinska strana priprema nove ofanzivne operacije.

“Mi to vidimo, znamo i reagujemo u skladu sa tim”, rekao je predsednik Rusije.

Prema njegovim rečima, ono što se sada dešava duž cele linije kontakta naziva se “aktivna odbrana”.

“Naše trupe popravljaju svoje pozicije praktično na celom tom prostoru”, naglasio je Putin, napominjući da se to odnosi na Kupjanski, Zaporoški i Avdejevski pravac.

Preporuke Kongresa SAD o pripremama za rat sa Rusijom i Kinom besmislica

Preporuke američkog Kongresa da se SAD pripreme za istovremeni rat sa Rusijom i Kinom, koje su takođe nuklearne sile, ne mogu se nazvati zdravim razmišljanjem, to je glupost, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

U ranije objavljenom izveštaju kongresne komisije, navedeno je da su američke nuklearne snage loše pripremljene za potencijalni sukob sa Rusijom i Kinom i da to zahteva kvantitativne i strukturne promene, prenela je agencija RIA Novosti.

Autori studije tvrde da je sve verovatniji nuklearni sukob sa Rusijom i Kinom i predlažu da se odluke o silama odvraćanja donesu sada, kako bi SAD bile spremne da odgovore na “egzistencijalne izazove” koji će se navodno pojaviti od 2027. do 2035. godine, navela je agencija.

“Mislim da ova pomisao ne može pasti na pamet ljudima pri zdravoj pameti. Ali ako padne, to nas samo čini opreznim. I još više, da se bore i protiv Ruske Federacije i Kine ođednom. Gluposti, naravno. Ne mislim da je sve ovo ozbiljno. Dakle, oni jednostavno plaše jedni druge, po mom mišljenju”, rekao je Putin u intervjuu za program “Moskva. Kremlj. Putin”.

Predsednik Rusije ne misli da su to “neke zdrave misli” koje “zdravim ljudima padaju na pamet”.

“Svi se spremamo za rat, jer sledimo poznati drevni princip: ako hoćete mir, pripremite se za rat. Ali mi polazimo od toga da mi želimo mir, a ako oni žele da ratuju sa Rusijom, onda je ovo potpuno drugačiji rat, ovo nije izvođenje specijalne vojne operacije. Pogledajte na Bliskom istoku, da li tamo zaista postoji specijalna vojna operacija? Da li je to zaista moguće porediti? Ali ako govorimo o ratu između velikih nuklearnih sila, to je sasvim druga priča”, rekao je Putin.


Izvor:tanjug