BEZOBRAZLUK! Dva dana ekskurzije na ZLATIBORU – 26.000 dinara!

  • Nezavisni.rs
  • 2023-09-12
  • Komentari isključeni za BEZOBRAZLUK! Dva dana ekskurzije na ZLATIBORU – 26.000 dinara!

Cene đačkih eksurzija i ove godine roditelje baca u očaj. Školska godina samo što je počela, a već pristižu prve paprene ponude za đačka putovanja.


Tako na primer, dva noćenja u Nišu košta 19.000 dinara, dva dana na Zlatiboru – čak 26.000 dinara!

Iz godine u godinu, đačke ekskurzije uspevaju da roditeljima isteraju poslednju paru iz novčanika – neke su bezobrazno skupe, neke su, ipak, nešto povoljnije, ali su u svakom slučaju previše za roditeljski budžet, navodi Nova.

Roditelji učenika jedne beogradske gimnazije ovih dana dobili su ponudu za ekskurziju na Zaltiboru koja košta neverovatnih 26.000 dinara i to samo za dva noćenja.

U cenu su, bar kako su uspeli da vide, uračunati smeštaj, hrana, prevoz i druge aktivnosti.

– Ovo je mnogo, baš mnogo. Ali šta da radim, kad idu druga deca, neka i ode i on – kaže jedan od roditelja.

Ono što treba napomenuti je da nisu sve škole još uvek dobile ponude, kao i da su one koje su do sada stigle većinom usmene.

Slična ponuda je roditelje dočekala prošle godine. Tada su školarci za aktivnosti na Zlatiboru koje nisu ni imali, plaćali 27.000 dinara zajedno sa prenoćištem.

Još jedna od ponuda koja je usmeno saopštena roditeljima beogradskih osonovaca je obilazak Niša, odnosno ekskurzija u ovom gradu.

Za tri dana i dva noćenja – neverovatnih 19.000 dinara. A šta to sve plaćaju roditelji kada izdavajaju basnoslovne sume za najobičnije đačke ekskurzije?

Kako su ranije objasnili iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija, postoji Pravilnik koji je izradilo Ministarstvo prosvete a tiče se izleta, ekskurzija i rekreativne nastave. Prema tom pravilniku, agecnija koja organizuje putovanje mora da ispoštuje određeni broj obaveza.

To je na primer lekar koji mora da putuje sa nižim razredima, potom vođa puta.

Plaćaju se i nastavničke dnevnice, a osim toga, Zakon o turtizmu nalaže plaćanje vodiča. Inače, dnevnice nastavnika u zavisnosti od broja dana kreću se od nekoliko stotina dinara po detetu, pa i do pet-šest hiljada.

Takođe, važno je napomenuti da visinu dnevnica određuje Savet roditelja.


Izvor:k1