POPLAVE U SLOVENIJI: Srbija poslala vojnike i helikoptere u pomoć

  • Nezavisni.rs
  • 2023-08-09
  • Komentari isključeni za POPLAVE U SLOVENIJI: Srbija poslala vojnike i helikoptere u pomoć

Ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas upućivanju pripadnika Vojske Srbije u Sloveniju, radi pružanja pomoći stanovništvu te zemlje pogođene poplavama, saopštilo je Ministarstvo odbrane.


U Sloveniju su s vojnog aerodroma “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici, upućena 22 pripadnika Vojske Srbije i helikopteri “H-145” i “Mi-17”.

Ministar Vučević naglasio je da, na zahtev predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije, vojska Srbije danas šalje prvu grupu pripadnika u Sloveniju, kako bi pomogli stanovništvu i državi u muci koja ih je zadesila, izazvanoj vremenskim nepogodama.

– Iako je situacija i dalje vrlo teška i kritična, naša vojska i naši vojnici spremni su da budu na visini zadatka, da se nađu u pomoći prijateljima iz Slovenije. Time još jednom pokazujemo da je Srbija iskren i kredibilan partner i prijatelj, a prijatelji se pokazuju kad je muka i kad je nevolja, jer lako je kad je dobro – rekao je Vučević.

On je istakao da čak i kada neke politike “nisu fer prema našoj državi, Srbija ne beži od toga da bude solidarna, da bude uz one kojima treba pomoć”.

– Siguran sam da će naši oficiri, podoficiri i vojnici na najbolji mogući način pomoći građanima Slovenije, predstavljati sebe i svoju jedinicu, a svakako predstavljati našu državu Srbiju. Želim im hrabro i mudro postupanje i izvršavanje zadataka i dužnosti i dobar let – rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, u Sloveniju su danas upućeni pripadnici iz Ratnog vazduhoplovstva i 63. padobranske brigade, a sutra kopnenim putem kreće konvoj sa osam cisterni – četiri za gorivo, četiri za vodu, kao i još 34 pripadnika Vojske Srbije.

– Želim im miran i dobar povratak u Srbiju, da ih dočekamo kako to i zaslužuju – rekao je on.

Današnjoj aktivnosti prisustvovali su zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Brane Krnjajić i šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Goran Momčilović.

Slovenija se već nekoliko dana bori sa poplavama nastalim zbog obilnih padavina i sa posledicama jedne od najgorih prirodnih katastrofa koje su pogodile tu zemlju.


Izvor:nezavisni.rs