Kako pomoći detetu da savlada strah od vode

Vaše trogodišnje dete obožava večernje kupanje i deluje uzbuđeno zbog odlaska na letovanje. Ali kad stignete na plažu, dete nećeo ni nožne prste da stavi u more. Ako vam ta priča zvuči poznato, niste jedini.


Uobičajeno je da mala deca razviju strah od vode, a njihovi roditelji se osećaju frustrirano i nesigurno jer ne znaju kako da ubede svoju decu da se potrude da prevaziđu te strahove.

Postoji nekoliko taktika koje možete da pokušate da pomognete svom detetu da prevaziđe strah od vode. Ali prvo da vidimo šta je tome uzrok.

Zašto se deca plaše vode?
U većini slučajeva za strah dece od vode može se okriviti razvojna nezrelost. Bebe nisu uvek svesne vode kao nečega čega se treba plašiti i obično će uživati da se brčkaju u kadi, jezeru, moru ili bazenu. Ali kako deca rastu, uobičajeno je da se plaše vode. Prema mišljenju psihologa, strah od vode najčešće razvijaju deca od prve do sedme godine.

Ako je vaše dete imalo loše iskustvo u vodi, čak i u kadi, kao što je prekomerno prskanje ili neželjeno potapanje, to može učiniti strahove još većim i težim za rešavanje.

Neka deca možda nisu imala strašna iskustva, ali su imala ona neprijatna, kao što je voda koja im je ušla u nos ili oči, i zabrinutost da će to da se ponovi, može da utiče na njih da oklevaju sa ulaskom u vodu.

Kako pomoći detetu da prevaziđe strah od vode?
Najbolje je uzeti odmeren, empatičan i smiren pristup. Ako pokažete nervozu, deca će to osetiti, a to će samo povećati njihove strahove.

Postoji nekoliko strategija koje možete da isprobate.

Postepeno uranjanje: Pustite dete da se postepeno navikava na vodu. Prvi dan neka umoči samo prste, drugi dan neka uđe do kolena, pa do pojasa i tako dalje. Nekoj deci samo treba više vremena i nemojte ih terati.

Nabavite zabavnu opremu: Neka deca će se osećati prijatnije uz šarene naočare za plivanjeili neobičan prsluk za spasavanje. Ovi predmeti mogu da pomognu deci da se osećaju sigurnije.

Potražite stručnu pomoć: Neka deca češće slušaju odraslu osobu koja nije njihov roditelj. Ljubazan i strpljiv instruktor plivanja mogao bi da učini čuda. Plus je što profesionalci imaju mnogo iskustva sa decom koja se plaše vode i znaju najbolje trikove.

Uđite u vodu sa svojim detetom: Neka deca će se osećati udobno ako uđete u vodu sa njima. Možete ih držati ili držati za ruku dok se ne opuste. Ali čak i kada se to dogodi, nemojte odlutati predaleko. Američka akademija za pedijatriju preporučuje da roditelji uvek budu na dohvat ruke neiskusnih plivača.

Razgovor: Pokušajte da razgovarate sa svojim detetom da biste razumeli uzrok njegovog straha od vode. Ako znate sa čime se vaše dete bori, lakše ćete mu pomoći da prevaziđe strah i da se oseća opuštenije u vodi, prenosi Index.hr.


Izvor:index.hr