Vučić: Veoma sam zabrinut za naš narod na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da sa kosovskim premijerom Aljbin Kurtije nema razgovora, te da je veoma zabrinut za srpski narod na Kosovu i Metohiji. On je upitao Euleks, Brisel, Vašington i Berlin zašto je Srbin Dušan Obrenović u pritvoru.


“Sa Kuritijem nema ni razgovora, ni normalnosti, ni časti, ni reči, veoma sam zabrinut za naš narod na KiM”, rekao je Vučić gostujući na TV Prva.

Izjavio je da ceo zapad “baš briga” kada su ugrožena prava Srba na KiM. On je postavio pitanje Berlinu, Briselu i Vašingtonu zbog čega je Dušan Obrenović i dalje u pritvoru, kada se zna da je nevin, što je dokumentovano i video snimcima.

“Euleks prati 109 slučajeva uhapšenih Srba, 11 u poslednjem periodu što su u pritvoru. Ima ljudi koji su i dve godine u pritvoru, bez osnove, a onda pričaju da je to pravna država. Takve izjave Euleksa vas vređaju. Lažete da ne znate da je nevin. Uhapšen je i on i drugi po nalogu Kurtija i njegovog potrčka Svečlje. Nemojte da lažete da podstoji razlog. Njega su NATO vojnici uvukli u grupu, ruku podigao nije. Imate najprecizniji snimak, nikoga pipnuo nije, a oni su ga ubili od batina, izubijali, posebno su govorili to će da ti bude jer si prešao na pravoslavlje. I danas ima jezive povrede”, rekao je Vučić.

On je dodao da ne može bez emocija da govori o položaju Srba na KiM koje “malo biju, malo im stavljaju kese na glavu”.

Vučić je upozorio da je kosovski premijer Aljbin Kurti čovek bez reči i časti čije poteze racionalno nije moguće sagledati koji samo želi da bude novi Enver Hodža ili Volodimir Zelenski, a zbog čega je izrazio zabrinutost da bi narednih dana sa pojačanim udarima Ukrajinaca i Kurti mogao da pojača teror nad Srbima.

“Ne možete na racionalan način da sagledate zašto oni nešto rade. On samo želi da bude novi Zelenski”, rekao je predsednik i dodao da očekuje veliku ofanzivu u Ukrajini koja će ići u dva semera, a što će, kako je rekao, Kurti iskoristiti za još žešći teror nad Srbima.

Predsednik je rekao da misli da su Ukrajinci spremili više desetina brigada da će ozbiljno probiti ruske linije uz ogromne žrtve. Naglasio je da kada to govori ne navija već govori šta misli. Očekuju da se time promeni tok ratovanja pred samit u Viljnus 12. jula, očekuju da dobiju kart balns za NATO, rekao je Vučić.

“Kada to krene, a očekujem da to krene sutra ili preksotura, narednih dana, onda ćete videti dodatnu ofanzivu na KIM. Zato molim Srbe da se čuvaju. Plašim se da će taj teror postati još zešći, zamislio je sebe u ulozi Zelenskog, novog velikoalbanskog lidra koji će objediniti sve albasnke zemlje i napraviti veliki posao”, rekao je Vučić.


Izvor:nezavisni.rs