PROTESTI ŠIROM SRBIJE: Blokirani Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac

  • Nezavisni.rs
  • 2023-06-17
  • Komentari isključeni za PROTESTI ŠIROM SRBIJE: Blokirani Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac

Danas se osim u Beogradu, protest “Srbija protiv nasilja” održava i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.


Jelena Mihailović iz Pećnica, majka deteta koje je iz vrtića izbacio SNS moćnik Milorad Pantić Luki, obratila se učesnicima protesta u Novom Sadu:

“Vlast je opet gluva, nema i slepa na našu bol i urlike. Zato smo danas tu i bićemo dokle treba. Dugujete nam odgovore!” U Srbiji ne sme da zaplače nijedno dete, oni su naša budućnost, a režim Vučića je naša ružna prošlost. Sad moramo da menjamo Srbiju, da bi nam sutra bilo bolje”, poručila je ona.

Okupljenima na blokadi u Novom Sadu obartila se Senka Jankov, profesorica sociologije koja je suspendovana, jer je pozvala učenike da se pridruže protestu protiv nasilja.

“Sistem ne funkcionise, jer sistem ne postoji. Zastrašujuća mašinerija manipulacije i spinivanja je pokazala svu monstruoznost ove vlasti koja se trudila samo da pokaze da niko od njih nije kriv i odgovoran”.

“Tražimo da se hitno ukinu kanali na kojima se promoviđu govor mržnje. Da se Pinku i Hepiju ukinu nacionalne frekvencije i da se ukinu Alo, Informer i Kurir. Hoćemo društvo odgovornih poedinaca, a ne bahatih moćnika za koje ne važe ni zakon ni moralne vrednosti. Ovo je bitka za svakog roditelja koji prolazi kroz neizmernu tugu, za svako dete koje je izgubilo majku u femicidu … Strah vise nije opcija. Ovo je zemlja za nas, ovo je zemlja za svu našu decu”, rekla je Senka Jankov.

Raskrsnica kod Velikog parka u Kragujevcu je blokirana. Policija je ranije preusmerila saobraćaj tako da nema kolona vozila. Među građanima koji protestuju ima svih generacija, od srednjoškolaca do penzionera, izašle su citave porodice, ljudi sa bebama u kolicima, trudnice…

Ispred Gradske kuće učesnici protesta skandirali su “lopovi, lopovi”. Oni su imali poruku iz gradonačelnicu Draganu Sotirovski, kojoj su izvikivali “Dragana odlazi”. Najavljena su nova okupljanja, ali će naknadno saopštiti vreme i mesto. Protest je završen bez ikakvih incidenata.

U Novom Sadu upućena je poruka predsedniku Vučiću: “Majstore, gotovo je”. Kako javljaju mediji u Novom Sadu je hiljade građana blokiralo saobraćaj.