SNABDEVANJE UREDNO, ALI… Šta će se dešavati sa cenama goriva u Srbiji do kraja godine?

  • Nezavisni.rs
  • 2023-03-20
  • Komentari isključeni za SNABDEVANJE UREDNO, ALI… Šta će se dešavati sa cenama goriva u Srbiji do kraja godine?

Analitičari procenjuju da se neće obistiniti očekivanja finansijskih grupacija izneta početkom februara, da će crno zlato na berzama dostići cenu od 100 dolara po barelu u 2023. već će se držati u rasponu od 80 do 85 dolara.


Cene nafte pale su u sredu na najniže nivoe u poslednjih 15 meseci, zbog straha od kolapsa bankarskog sektora. Fjučersima za “brent” trgovalo se ispod 72 dolara za barel. Juče je njihova vrednost ojačala nakon što su mere podrške smirile bankarsku krizu i posle vesti da su Rusija i Saudijska Arabija razgovarale o stabilizaciji tržišta. “Brent” je sa 83 dolara u ponedeljak, pao na 72,89 dolara po barelu u petak. Američka nafta WTI u istom periodu zabeležila je silaznu putanju od 74,80 na 66,70 dolara.

Grupa zemalja “OPEK plus” koja uključuje Rusiju smatra da je ovonedeljni pad cena nafte na najniži nivo u poslednjih godinu dana izazvan finansijskim strahovima, a ne bilo kakvom neravnotežom između potražnje i ponude, i očekuje da će se tržište stabilizovati. Podsetimo, prošlog petka je došlo do kraha banke Silicijumske doline, postom Signičur, a vest o problemima s likvidnošću Kredi svis banke, jednog od najvećih svetskih zajmodavaca, samo je je dolila ulje na vatru. Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize PKS, Bojan Stanić, objašnjava da je najveću nervozu napravila upravo ova švajcarka banka.

– Banke u Americi su regionalne i nisu glavni uzrok pada cena nafte – objašnjava Stanić. – Situacija se sada stabilizovala, to je bio kratkoročan udar na cene nafte, koje će se vratiti na nivo pre ovog mini šoka, kako se budemo približavali kraju godine.

On je podsetio i da je došlo do velikog poskupljenja crnog zlata lane u ovo vreme. Pre pada cena ove sedmice izazvanog zbog straha od bankarske krize, došlo je, kako dodaje, do pojeftinjenja na oko 80 dolara po barelu. Prema njegovim rečima, glavni razlog za to je što je ruska nafta ostala na tržištu, a nije izbačena, što je bio cilj zapadnih zemalja. Govoreći o prognozama određenih svetskih finansijskih grupacija da će nafta do kraja godine stići do 100 dolara po barelu, Stanić ističe da se to neće desiti.

– Nafta će se kretati od 80 do 85 dolara u ovoj godini, ukoliko ne dođe do neke nepredviđene krize – navodi naš sagovornik. – Tržište naftnih derivata će biti stabilno, što znači da ni u Srbiji neće biti većih oscilacija u ceni goriva.


Izvor:novosti