POPLAVE U SRBIJI: Vanredna situacija u više gradova, evakuacija ugroženih

  • Nezavisni.rs
  • 2023-01-19
  • Komentari isključeni za POPLAVE U SRBIJI: Vanredna situacija u više gradova, evakuacija ugroženih

Zbog obilne kiše i izlivanja reka, u Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu i Tutinu proglašena vanredna situacija. U Novom Pazaru se traga za dve osobe. Na Limu podignut još jedan nasip da zaštiti Brodarevo.


Izlila se i reka Bjelica u dragačevskim selima, kao i reke u Čačku i Tutinu. Izlio se i Ibar u Kosovskoj Mitrovici, a preko 50 kuća u opštini Zvečan je poplavljeno.

Vodostaj Lima porastao za 70 centimetara
Zbog obilnih kiša, nivo Lima i dalje raste. U Prijepolju vodostaj je danas porastao za 70 centimetara.

Pored Brodareva i Zaluga, danas se izlio i u dva pribojska naselja – Luka i Banjski Čamac. Meštani pokušavaju da postavljanjem džakova spreče prodiranje vode u objekte.

U toku je evakuacija meštana iz naselja Luka.

Na području Brusa evakuisano deset osoba
Usled obilnih padavina, došlo je do pojave bujičnih voda i naglog porasta nivoa reka, pa je na teritoriji opštine Brus proglašeno vanredno stanje.

Graševačka i reka Rasina poplavile su prema rečima predsednice opštine Brus Valentine Milosavljević blizu 200 objekata u selima i zaseocima, a deset stanovnika je evakuisano.

Voda se izlila i na lokalne i seoske puteve, zbog čega je na pojedinim mestima došlo do prekida saobraćaja.

Poplavljena je i hladnjača Vino Župe na ulazu u Brus, pa je iz bezbednosnih razloga isključena struja i trenutno se radi na sanaciji štete.

Nivo Trnavice opao za pola metra, kiša u Novom Pazaru ponovo pada
Još se traga za dve osobe koje su nestale u reci Trnavici, dok je osoba koja je pokušala njih da spasi spasena i u dobrom je stanju, javlja dopisnik RTS-a. Spasioci osim Trnavice pretražuju i reku Jošanicu, u koju se Trnavica uliva, ali i Rašku u koju se uliva Jošanica.

Kiša u Novom Pazaru ponovo pada, ali je nivo ove reke opao za pola metra. Nadležni apeluju na građane da se ne zadržavaju u blizini reka i da ne prelaze preko improvizovanih mostova.

U Sjenici vodostaj je u stagnaciji, ali desetine kuća su poplavljene jer je vodostaj jutros bio znatno viši nego jutros.

Reka Raška potopila je nekoliko domaćinstava i mnogo obradivog zemljišta na teritoriji opštine Raške.

Poplavljena domaćinstva u Bošnjačkoj mahali, evakuiše se stanovništvo
Usled obilnih padavina nekoliko domaćinstava u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice je poplavljeno, a evakuacija stanovništva je u toku.

Na terenu su spasilačke ekipe i pripadnici vatrogasnih jedinica, koje čamcima evakuišu ugroženo stanovništvo.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić apelovao je na građane da se organizuju i da dođu kod istočnog mosta kako bi pomogli službama u sprečavanju veće štete, jer voda brzo nadolazi u sve većoj količini.

Voda se polako povlači u Dragačevu, ali najavljene su nove padavine
U Čačku su se jutros izlili manji vodotoci. Najviše problema bilo je u naselju Trnava, gde je zbog izlivanja iz kanala voda prodrla u podrume, garaže nekoliko kuća i još se nije povukla iz dvorišta.
Na ispumpavanju vode angažovane su ekipe gradskog štaba za vanredne situacije i komunalnih peduzeća.

Zbog izlivanja Bjelice, u Dragačevu su pod vodom oranice u više naseljenih mesta.

Nema ugroženih domaćinstava, a ekipe su uklonile prepreke da ubrzaju tok reke.

Iako se voda lagano povlači, iz Štaba za vanredne situacije Opštine Lučani apeluju da zbog najavljenih novih padavina građani i sve službe ostanu u pripravnosti.

Uklonjen drugi od četiri pešačka mosta na Crnici u Paraćinu
Kranovima je uklonjeni drugi od ukupno četiri pešačka mosta na Crnici u Paraćinu. Pasarele i dva drumska mosta bili su usko grlo u koritu reke i jedan od uzroka poplava u Paraćinu 2014.

Stari mostovi rušiće se po fazama, a novi će se graditi na višim kotama. Tokom narednog leta planirano je rušenje glavnog drumskog mosta i izgradnja novog u centru grada, i to je najzahtevniji građevinski projekat.

“Ovo je izuzetno važno za opštinu Paraćin u smislu što ovom celinom zatvaramo kompletnu odbranu od poplava grada i opštine Paraćin. Zahvalio bih se ovom prilikom Vladi Srbije i Sekretarijatu za ekomomska pitanja švajcarske vlade koji su izašli u susret i nama dodelili negde oko 6,5 miliona evra i austrijskoj razvojnoj agenciji, austrijskoj vladi sa četiri miliona evra”, naveo je Saša Ružić, koordinator projekta i gradski većnik.

Vanredna situacija i u Brusu i Tutinu
Zbog obilne kiše i izlivanja reka, u Prijepolju, Brusu, Tutinu, Sjenici i Novom Pazaru proglašena je vanredna situacija, rečeno je Tanjugu u MUP-u.

Kako navode, traga se za dve osobe nizvodno od reke Trnavice, a angažovani su specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi iz Novog Pazara i Kraljeva i Užica.

Do sada je evakuisano ukupno 27 osoba i to devet na teritoriji opštine Sjenica, sedam na teritoriji opštine Prijepolje, četiri na teritoriji opštine Priboj i jedna petočlana porodica u Brodarevu i dve osobe iz stambenog objekta zbog izlivanja reke Raške (Novi Pazar).

Dodatno, 16 radnika hladnjače La Vita-Vino Zuta u Brusu, evakuisano je zbog prodora vode u prostoriju hladnjače.

Na terenu je 80 vatrogasaca-spasilaca sa šest čamaca, 15 vatrogasnih vozila i 21 pumpa za crpljenje vode.

Na terenu je šest specijalističkih timova za spasavanje i rad na vodi i to u Novom Pazaru, Užicu, Kraljevu, Tutinu, Raškoj, Prijepolju.

Bilo je ukupno 29 crpljenja vode u Novom Pazaru, Prijepolju, Kruševcu i Čačku.

Vučević i Gašić informisali članove Vlade o poplavama
Ministar odbrane Miloš Vučević i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić informisali su članove Vlade o trenutnoj situaciji u područjima ugroženim poplavama.

Vučević je na sednici Vlade rekao da su pripadnici Vojske Srbije na terenu, a da su svi kapaciteti Vojske stavljeni na raspolaganje.

Odmah nakon sednice, ministar Gašić uputio se u obilazak poplavljenih područja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Izlio se Ibar u Kosovskoj Mitrovici, više od 50 poplavljenih kuća u opštini Zvečan
Usled obilnih padavina koje na severu KiM traju više od 15 sati, izlila se reka Ibar u blizini glavnog mosta u severnoj Kosovskoj Mitrovici. U opštini Zvečan su se izlili potoci i reke, a poplavljeno je više od 50 kuća.

Komandir vatrogasne stanice u Zvečanu Vladan Radomirović kaže da ovakvu situaciju sa poplavama ne pamte ni najstariji stanovnici Zvečana.

“Situacija je najteža u poslednjih 50 godina. Imamo velikih problema sa bujicama, a nivo reke Ibar je u porastu na gotovo svim tačkama. Sve je ugroženo. Više od 50 kuća je poplavljeno, trenutno je najteže u Grabovcu, gde je došlo do velikog klizišta koje je počupalo i bandere i sreća je što bandere nisu pale na kuće, jer bi bilo i nastradalih”, rekao je Radomirović.

Ističe i da su angažovane sve ekipe, ali i da nadležne službe ne mogu sve da postignu jer stalno dobijaju nove prijave građana.

Put kojim se iz severne Kosovske Mitrovice i Zvečana ide za Zubin Potok blokiran je zbog odrona i trenutno je neprohodan, a kako javlja Kosovo onlajn, u toku su pokušaji da se put osposobi i očekuje se dodatna mehanizacija.

Proglašena vanredna situacija i u Novom Pazaru
Dve osobe koje su upale u reku Trnavicu vode se kao nestale i za njima se i dalje traga, dok je osoba koja je pokušala da ih spase, nakon intervencije spasilaca, zbrinuta i dobrog je opšteg zdravstvenog stanja, potvrdio je gradski štab za vanredne situacije.

Štab je doneo i odluku da se na teritoriji Novog Pazara proglasi vanredna situacija.

Štab apeluje na građane da izbegavaju kretanje i zadržavanje u blizini reka i drugih vodotoka, kao i da ne prelaze preko improvizovanih mostova.

Obaveštavaju učenike srednjih škola na teritoriji Novog Pazara koji žive u ugroženim područjima da se oslobađaju obaveze dolaska na nastavu u toku druge smene.


Izvor:rts