Vučić: Najboljeg iz sveta smo doveli u Srbiju

Američki proizvođač električnih vozila Rivijan svečano je otvorio tehnološki centar na Novom Beogradu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Otvaranju prisustvuje i ministarka nauke Jelena Begović, potpredsednica kompanije za akviziciju talenata Sindi Nikola i viši potpredsednik za razvoj softvera Vasim Bensaid, kao i ambasador SAD Kristofer Hil.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na otvaranju da je za našu zemlju veoma značajno što je došla jedna takva kompanija i da ne može da sakrije sreću.

Predsednik Vučić je izjavio da je Rivijan najinovativnija kompanija u celom svetu kada su u pitanju električna vozila.

“Najboljeg iz sveta smo doveli u našu Srbiju. I da dodam, Srbija je to jedina uspela u celoj Evropi. Ne postoji drugde, imate Ameriku i Kanadu na severnoameričkom kontinentu. Niko drugi u Evropi tu ne može da se pohvali. To je nešto za šta živite, to je nešto za šta radite, to je nešto za šta se borite”, naveo je Vučić.

Srećan je, ističe, kada se takve stvari dešavaju u našoj zemlji.

Vučić je rekao da su “zvezdane staze” stigle u Srbiju s obzirom da je došla jedna od najinovativnijih kompanija u svetu za e-vozila.

“Danas sam prvi put osetio kako to izgleda biti Žan Lik Pikard iz Zvezdanih staza i sedeti za komandama potpuno inteligentnog vozila na električnih pogon”, rekao je Vučić.

Istakao je da se nada da je otvaranje tehološkog centra samo početak i prvi stadijum i da će se i proizvoditi ta električna vozila u Srbiji.

Poručio je da će država dati sve od sebe da čuva Rivijan u našoj zemlji.

“Rivijan će u naredne dve godine imati 500 zaposlenih u tehnološkom centru u Beogradu i Novom Sadu, ali verujem da je to samo početak”, istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da je ponosan i čestitao građanima Srbije na tom uspehu.

“Srbija je danas na inovativno-tehnološkoj mapi i RND i tehničkih centara u svetu sa najinovativnijom kompanijom u svetu bljesnula punim sjajem i zato svaki građanim treba da bude ponosan”, rekao je Vučić i dodao da se nada da će u narednih mesec ili dva moći da objavi još neke dobre vesti.

U svakom slučaju ovo je jedna od najlepših vesti koju smo mogli da ponudimo našim građanima, dodao je Vučić.

“Star trek je stigao u Srbiju, ovo je veliki uspeh i pobeda za Srbiju, ali i velika pobeda i zalog za budućnost i za Rivijan”, naglasio je Vučić.

Naveo je da treba da radimo na povećanju naših kapaciteta, odličnog Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, ali i svih drugih, Elektrotehničkog i Mašinskog u Univerziteta u Beogradu, jer će biti potrebno još stručnih ljudi. Vučić je kazao da treba još brže i više da se uđe u dualno obrazovanje, koje se pokazalo veoma dobro. Kada sam ušao u ovo vozilo, nema nijedno dugme da se pritisne pošto je sve na displeju ili na glasovnoj poruci, dodao je Vučić.

“Ove godine ćemo značajno preći i možda biti i blizu 1,3 ili 1,4 milijarde dolara trgovinske razmene sa SAD, koja raste svake godine, a ove će biti za više od 32 ili 33 odsto veća nego u 2021. Neka je jedan deo toga zasnovan na povećanju cena, ali jedan deo svakako nije. To su dobre vesti za nas”, naveo je Vučić.

Podsetio je da američki NCR sada zapošljava više od 5.000 ljudi u Srbiji.

“Imao sam jutros neke druge sastanke, ali zvanični deo dana mi je počeo razgovorom sa ambasadorom Kristoferom Hilom, možete da zamislite naše teme, od Kosova do sankcija (Rusiji) i svega drugog – samo glavobolja, ali ovde vidite za šta zzivite i za šta se borite”, naveo je Vučić.

Zahvalio je ambasadoru Hilu na pomoći našoj zemlji i poželeo kompaniji Rivijan uspeh u poslovanju.

Predstavnici kompanije su predstavili Vučiću najnoviji model, jedno od električnih terenskih vozila Rivijana, i naglasili da ono nudi vozačima zasta jedno fantastično iskustvo, s obzirom na to da ima snagu od čak 835 konjskih snaga.

Kako su rekli iz kompanije, predstavljeni terenac postiže izuzetnu brzinu za samo tri sekunde i ima baterije od 135 kilovata. Takođe, vozilo je opremljeno sa dosta tehnologije i ima čak 11 kamera, koje koristi kako bi se bolje kretalo i pratilo saobraćaj.