UEFA vratila Ruse u takmičenja, Ukrajina oštro reagovala

Fudbalski savez Ukrajine (AUF) saopštio je danas da će bojkotovati sva takmičenja u kojima će učestvovati ruske ekipe.


Savez je to odlučio dan nakon što je Evropska fudbalska unija (Uefa) saopštila da će ruske ekipe uzrasta do 17 godina vratiti u svoja takmičenja.

Ukrajinski savez je osudio tu odluku evropske kuće fudbala.

“AUF potvrđuje da neće učestovovati ni u jednom takmičenju u kojima učestvuju ruske ekipe i zahteva od Uefe da promeni odluku”, navodi se u saopštenju.

Ukrajinski savez je pozvao ostale zemlje da bojkotuju moguće utakmice protiv ruskih reprezentacija.

Uefa je u utorak saopštila da je u dogovoru sa Međunarodnom fudbalskom federacijom (Fifa) odlučila da vrati u takmičenja ruske ekipe uzrasta do 17 godina pošto “deca ne smeju biti kažnjena za dela za koja su isključivo odrasli odgovorni”.

Izvršni komitet Uefa ocenio je da je “posebno za žaljenje to što je zbog sukoba generacija maloletnih igrača lišena prava da učestvuje u međunarodnim takmičenjima”.

Ruske reprezentacije će igrati bez zastave, himne, zvanične opreme i van ruske teritorije, precizirala je Uefa.

Uefa je ponovo osudila “nelegalni rat koji vodi Rusija” i navela da suspenzija ostalih ruskih ekipa ostaje na snazi sve dok se ne završi rat u Ukrajini.

Do jučerašnje odluke, sve ruske reprezentacije i klubovi bili su isključeni iz međunarodnih takmičenja otkako je počeo rat u Ukrajini u februaru 2022. godine.