Patrijarh Porfirije ustoličen u Pećkoj patrijaršiji

Patrijarh Porfirije ustoličen je u Pećkoj patrijaršiji, a u drevni sveti tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih uveli su ga najstariji arhijereji – mitropolit dabrobosanski Hrizostom i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.


Mitropoliti su uručili patrijarhu simbole patrijarha – panagiju, odnosno ikonu koju episkop nosi na prsima, a na kojoj je predstavljena Bogorodica sa malim Hristom na rukama, dok je na drugoj strani Isus Hrist ili Sveta Trojica u vidu tri anđela, zatim žezal – štap i svečanu odeždu – zelenu mantiju.

Uvođenje u tron pratili su povici prisutnih “aksios” (dostojan).

Patrijarh Porfirije rekao je u besedi posle ustoličenja u tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih, u obraćanju arhijerejima, okupljenima i narodu, da je mnoštvo razloga zbog kojih smo ovde došli, ali da je jedan jedini najvažniji, a taj glavni razlog danas je proslava Pokrova Presvete Bogorodice i sveta liturgija, koja je i ikona i prisustvo carstva Božjega.

“Iznova, shvatamo, razumemo i podsećamo se da smo narod Božji, da Bogu pripadamo i da njegov blagoslov spasenja imamo, da smo u zajednici sa svima svetima, da imamo dom očev, Crkvu našu, ali i da istovremeno pripadamo i svojim porodicama i svom narodu, i društvu u kojem živimo, ali i zajednici svih naroda sveta”, poručio je patrijarh.

Pozvao je na molitvu za sve ljude, našu braću i sestre, za sve naše sunarodnike, ali i za sve one sa kojima živimo ovde na ovim prostorima, uključujući i pre svih braću Albance.

“Da gradimo zajedno mir kao što su gradile srpske porodice zajedno sa albanskim porodicama”, rekao je patrijarh i napomenuo da su Albanci, bez obzira što su bili muslimani, ili baš zbog toga što su bili muslimani i iskreno verujući ljudi – znali za moć molitve.

Znali su, kaže, da se u pravoslavnim svetinjama moli i za njih i za njihovu decu, i da Bog kao apsolutna ljubav, kao ljubav po svojoj suštini, ne gleda na to ko je ko, da su svi Božja deca.

“Želeo sam braćo i sestre da ovo odmah na početku naglasim, da podvučem, da snažno istaknem, da svi znaju da niko ne bi naknadno pripisivao srpskoj crkvi nešto drugo, da ne bi učitavali drugi i drugačiji program srpskoga patrijarha, program koji je različit od zapovesti Božjih, od jevanđelja Hristovog”, napomenuo je patrijarh.

Program Srpske pravoslavne crkve, istakao je, jeste mir, i to prvo sa onima koji su nam najbliži.

“Program naše Crkve i program i ovoga patrijarha jeste mir i samo mir, i to prvo pomirenje, praštanje i mir sa onima koji su nam najbliži, sa onima koji nam je prvi sused, mir kao jedina mogućnost opstanka i naše i njihove dece”, poručio je patrijarh.


Izvor: nezavisni.rs