Albanizacija severa Kosova: Novi potez Prištine najavljuje haos i incidente

  • Nezavisni.rs
  • 2022-11-08
  • Komentari isključeni za Albanizacija severa Kosova: Novi potez Prištine najavljuje haos i incidente

Aljbin Kurti je samo dva dana po izlasku Srba iz svih kosovskih institucija najavio izbore u četiri srpske opštine na severu. To znači da je krenuo u novu akciju protiv našeg naroda i da pokušava da albanizuje severa Kosova, smatra Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije.


Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti najavio je da će samo u četiri opštine na severu Kosova i Metohije gde su gradonačelnici podneli ostavke, morati da se održe izbori, a da će fazna zamena registarskih tablica biti nastavljena.

Iako od dana podnošenja ostavke na funkciju gradonačelnika prema zakonu u Prištini postoji rok od 30 dana da se izbori raspišu za nove funkcionere, Kurti je ovim činom jasno stavio do znanja da nema nameru da „spusti loptu“. Već suprotno – da potpiruje haos.

„Naravno, njemu je dovoljno da 50 Albanaca izađe na te izbore i da kaže, eto tolika je izlaznost. I tako da preuzmu funkcije na koje su srpski funkcioneri na severu podneli ostavke, odnosno, lokalnu samoupravu na severu“, objašnjava Anđelković.

Drugo je pitanje, dodaje on, da li je to moralno i normalno, ali od Kurtija sve očigledno možemo da očekujemo.

„U Leposaviću, primera radi, imamo jedno selo koje je albansko, i Kurtiju je dovoljno da oni izađu na izbore i da se oni smatraju legalnim, jer Kurti po zakonu ima pravo da raspiše te izbore. Tako da ja ovo gledam kao pokušaj da se potpuno albanizuje sever Kosova i da se i na taj način nastavi pritisak na Srbe na severu,“ objašnjava Anđelković.

Na pitanje, da li će Kurti ili ne isterati sve po svome, Anđelković kaže da to umnogome zavisi od ponašanja međunarodne zajednice i zemalja Kvinte prema Prištini.

„Ukoliko ga ne spreče Euleks i Kfor on će uvesti i albansku policiju na sever kao i albanske opštine u srpskim sredinama. Kako će reagovati pre svih zemlje Kvinte tek treba da vidimo. To važi za policiju, jer pitanje je ko će zameniti ovih 500 pripadnika srpske nacionalnosti koji su napustili KPS,“ kaže Anđelković.

Anđelković se pribojava da bi Kurti mogao na njihova mesta da postavi policajce albanske nacionalnosti iz Južne Mitrovice ukoliko te pozicije ne bude preuzeo Kfor ili Euleks.

Inače, prema prištinskom zakonu, gradonačelnici se biraju na neposrednim izborima, Skupština je ta koja usvaja predlog o prevremenim izborima na predlog Vlade.


Izvor:nezavisni.rs