DAČIĆ: Odbili smo francusko-nemački plan – NEPRIHVATLJIV JE!

  • Nezavisni.rs
  • 2022-11-06
  • Komentari isključeni za DAČIĆ: Odbili smo francusko-nemački plan – NEPRIHVATLJIV JE!

U trenutku kada je Srbija između Zapada i Istoka, u vreme kada se kidiše sa nepovoljnim ponudama za Kosovo i Metohiju i preti da će neuvođenje sankcija Rusiji zbog sukoba u Ukrajini Beogradu doneti ekonomsku apokalipsu, na “vruću” stolicu mesta ministra spoljnih poslova vratio se predsednik SPS Ivica Dačić.


Javnost od njega očekuje da nastavi niz povlačenja priznavanja lažne države Kosovo, jer ih je u prvom mandatu upisao 18, od ukupno 27, ali i da balansira između “želja” Vašingtona i Moskve, te Brisela i Pekinga.

O tome kakvu je strategiju napravio, hoćemo li istrajati u neutralnoj poziciji po principu poštovanja međunarodnog prava, ali i da li će mu se kolega iz Rusije Sergej Lavrov javiti na telefon ako uvedemo sankcije Moskvi, govorio je za “Novosti”, koje je posetio sa svojim najbližim saradnicima.

Kako ćemo reagovati na mnogobrojne pritiske koji stižu po pitanju Kosova i Metohije, povećao se broj izaslanika, nude nepoštena rešenja?

– Moramo da znamo da nikada nećemo dobiti rešenje koje će za nas biti idealno. Ni za Prištinu, ali mene oni ne zanimaju. U prostoru smo u kojem nema idealnih rešenja i gde moramo dobro da merimo šta možemo, a šta ne možemo da prihvatimo, a da to ne ugrozi naše najvažnije interese.

U planu Šolca i Makrona Srbiji se nudi da prihvati Kosovo u Ujedinjenim nacijama u zamenu za maglovitu evropsku perspektivu…

– Tu se polazi od stava da je nezavisnost Kosova već gotova stvar, ali mi to ne prihvatamo.

Mi hoćemo da razgovaramo i sve vreme pokazujemo da smo konstruktivni, imamo predloge za kompromis, ali te dogovore ne možemo da pravimo od krova. Zaključak sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost je da je taj predlog za nas neprihvatljiv i svi smo glasali “za”. Ne pruža nam šansu da razgovaramo, jer je osnova iz kojih polazi – da je Kosovo nezavisna država, za nas neprihvatljiva. A to, da li ćete da priznate ili nećete u formalnom smislu, ali ćete se složiti da Kosovo bude članica UN, za nas je mnogo teško.


Izvor:novosti