VUČIĆEV ŽESTOKI UDAR NA PRIŠTINU! Rusija i Kina podržale Beograd, Srbi prelomili!

  • Nezavisni.rs
  • 2022-11-05
  • Komentari isključeni za VUČIĆEV ŽESTOKI UDAR NA PRIŠTINU! Rusija i Kina podržale Beograd, Srbi prelomili!

Predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije, nakon sastanka u Zvečanu, doneli su odluku da zbog poslednjih poteza Prištine napuštaju sve političke institucije – skupštinu i vladu privremene uprave u Prištini, kao i četiri opštine na severu KiM i pravosudne organe, policiju i administraciju. Grupa policajaca simbolično je skinula uniforme.


Na severu KiM postavljene srpske zastave, natpisi ZSO i Ovo je Srbija
Na prilazima Severnoj Mitrovici i Zvečanu postavljene su zastave Srbije, natpisi “Ovo je Srbija” i plakati sa znakom Zajednice srpskih opština.

Petković podržao odluku Srba o napuštanju prištinskih institucija
Direktor Kanelarije za KiM Petar Petković saopštio je da upućuje punu podršku i razumevanje za zaključke i odluke o napuštanju i suspenziji rada u prištinskim institucijama koje su Srbi sa severa danas doneli nakon sastanka održanog u Zvečanu.

“Jasno iskazana današnja namera Srba da svojom odlukom stanu u odbranu zaštite briselskog procesa, u prvom redu Zajednice srpskih opština, kao jedino zagarantovanog mehanizma izgradnje kolektivnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, pokazala je da mirna i demokratska odluka Srba na Kurtijevo kontinuirano bezakonje i i gaženje svih briselskih sporazuma je jedini mogući odgovor”, saopštio je Petković.

Naveo je i da je srpski narod sve vreme ukazivao na institucionalno nasilje koje je Aljbin Kurti sistemski primenjivao prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

“Brutalnom smenom Đurića, kao i izjavom da Prištinu Zajednica srpskih opština ne interesuje, Aljbin Kurti je do potbunog besmisla doveo proces normalizacije odnosa, na kojem Beograd sve vreme insistira”, istakao je Petković.

Rekao je i da je predsednik Vučić prethodnih dana proveo sate i sate u razgovorima i to ne samo sa Srbima sa Kosova i Metohije, kako bi učinio sve da sačuva mir i stabilnost koji su nam preko potrebni.

“Presednik Vučić je više puta jasno ponovio da su zaštita srpskog naroda i njihovih života od apsolutnog prioriteta za državu Srbiju, jer je to i jedini put da sačuvamo mir i osiguramo stabilnost. Naš narod na Kosovu i Metohiji nikada nećemo ostaviti na cedilu, već ćemo predano nastaviti da vodimo računa i brigu o njemu u svakom trenutku”, poručio je Petković.

Prvo reagovanje iz Prištine na odluku Srba sa KiM
Šef kabineta predsedništva u Prištini Bljerim Velja izjavio je “da odluka Srba da napuste kosovske institucije liči na čin podstrekavanja Rusije u Donbasu 2014. godine”, optužujući Beograd da zloupotrebljava Srpsku listu za destabilizaciju.

Velja je u reakciji na društvenim mrežama optužio Beograd za podsticanje Srba na severu da napuste institucije.

“Srbija tera i ohrabruje kosovske Srbe da napuste svoj rad u kosovskim institucijama. Ovaj čin podseća na rusko huškanje u Donbasu 2014. godine. Takođe, pokazuje da Srpsku listu Vučićev režim tretira kao sredstvo za destabilizaciju Kosova”, napisao je Velja.

To je prvo reagovanje nekog od prištinskih zvaničnika na odluku Srba.

Dok Priština ne ispuni zahteve, Srbi van kosovskih institucija
Predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije, nakon sastanka u Zvečanu, jedinstveno su odlučili da zbog poslednjih poteza Prištine napuste skupštinu i vladu privremenih institucija i sve kosovske institucije na severu KiM.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pojasnio je da Srbi napuštaju sve političke institucije – skupštinu i vladu privremene uprave u Prištini, kao i četiri opštine na severu KiM i pravosudne organe, policiju i administraciju.

Kako su saopštili nakon sastanka, odluke ostaju na snazi sve dok Priština ne počne da poštuje sporazume i međunarodno javno pravo, tj. dok ne povuče jednostranu odluku o preregistraciji tablica i ne formira Zajednicu srpskih opština.

“Da budem sasvim jasan, mi Srbi sa Kosova i Metohije ne pretimo nikome, već se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost, kao i svoje pravo na dostojanstven i miran ostanak i opstanak na svojim ognjištima. Zato zahtevamo da Priština odmah počne da poštuje međunarodno pravo i sve sporazume koji su u dijalogu zaključeni između Beograda i Prištine, a koje je garantovala i sama EU”, rekao je Rakić.

Rakić je rekao da je na sastanku zaključeno da Priština konstantno ruši međunarodno pravo i sporazume postignute u Briselu, kao i da je srpski narod na KiM izložen je kontinuiranom teroru i nezakonitim jednostranim aktima.

“Počevši od nebrojenih kršenja slobode kretanja, nelegalnih i nasilnih upada specijalnih jedinica na sever Kosova i Metohije, izgradnje četiri nelegalne albanske policijske baze u zelenoj zoni i na uzurpiranoj privatnoj imovini naših građana, preko etnički motivisanih sudskih progona zbog izgovorene reči i političkog delovanja, zabrane prava glasa na srpskim izborima i referendumu, do pokušaja izazivanja humanitarne katastrofe uskraćivanjem vakcinacije i snabdevanje lekovima Srba sa KiM, što je praćeno gotovo svakodnevnim napadima na naš narod na KiM, naše svetinje i grobove”, rekao je Rakić.

Istovremeno, pozvao je Prištinu da se vrati poštovanju međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma i svih drugih akata koji su zaključeni u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a koji se vodi na osnovu mandata Generalne skupštine UN i uz posredovanje EU.

Nakon toga, Rakić je podneo ostavku na mesto ministra u vladi u Prištini, dok su i ostali predstavnici Srba podneli ostavke na mesto poslanika u kosovskoj skupštini, gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM, kao i svi zaposleni u tim institucijama.

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom.

“U dugom i sadržajnom telefonskom razgovoru sa ambasadorom Hilom ponovio sam da Srbija ostaje posvećena očuvanju mira, poštovanju međunarodnog javnog prava i punoj primeni svih potpisanih sporazuma, ali i naglasio užasnutost Srba sa KiM ponašanjem i jednostranim potezima Prištine koji dovode u pitanje njihovu bezbednost i stabilnost čitavog regiona”, napisao je Vučić na Instagramu.

Ambasador Hil je zahtevao od predsednika Vučića da se Srbija ponaša odgovorno, ozbiljno i da ni na koji način ne učestvuje u ugrožavanju regionalnog mira i stabilnosti, navedeno je u saopštenju Službe za saradnju s medijima.

Vučić se ranije danas u Beogradu sastao i sa ambasadorkom Kine Čen Bo, i ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Sastanak predsednika Vučića sa patrijarhom Porfirijem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je o situaciji na Kosovu i Metohiji sa patrijarhom Porfirijem i Sinodom SPC u Patrijaršiji.

“Sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfrijem i članovima Svetog sinoda podelio sam zabrinutost zbog svih izazova i pritisaka sa kojima se suočava naš narod na KiM i srpska država. Odlučni smo da snažno i zajednički branimo vitalne, nacionalne i državne interese”, naveo je Vučić na Instagramu.

Sastanku su prisustvovali predsednik RS Milorad Dodik i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

U Zvečanu politički predstavnici Srba sa KiM o napuštanju prištinskih institucija
U Zvečanu je u toku sastanak srpskih političkih predstavnika sa severa KiM s predstavnicima svih kosovskih institucija – opština, pravosuđa, policije i drugih službi, na kome se razmatra predlog Srpske liste da napuste sve institucije zbog toga što Priština krši Briselski sporazum.

Sastanku prisustvuju čelnici Srpske liste i sve četiri opštine sa severa – Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić. Nakon sastanka očekuje se obraćanje medijima.

Predsednik Vučić sa Aleksandrom Bocan-Harčenkom
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se i sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom i tom prilikom izrazio zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji izazvane jednostranim potezima Prištine, kao i nepoštovanjem Briselskog sporazuma.

Predsednik Vučić je obavestio ambasadora Harčenka o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i pritiscima sa kojima se suočavaju Srbi i Srbija i ponovio zahvalnost na principijelnom stavu i podršci Ruske Federacije suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje, ističe se u saopštenju.

Tokom sastanka, predsednik Vučić je istakao da Srbija nastavlja da vodi odgovornu politiku mira i stabilnosti i ostaje posvećena poštovanju međunarodnog prava i punoj primeni do sada postignutih sporazuma.

Ambasador Ruske Federacije istakao je da će preneti sve informacije koje su mu danas predočene zvaničnoj Moskvi.

Sastanku je prisustvovao i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Predsednik se sastao sa kineskom ambasadorkom
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo kako bi je obavestio o najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji i poziciji u kojoj se naša zemlja nalazi.

Tom prilikom, kako se navodi u saopštenju, predsednik Vučić je istakao da Srbija, uprkos svim izazovima, nastavlja da vodi odgovornu politiku mira i stabilnosti, te ostaje posvećena poštovanju međunarodnog prava i punoj primeni do sada postignutih sporazuma.

Ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo zahvalila je predsedniku Vučiću na tome što ju je upoznao sa najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji istakavši da je stav Kine dosledan.

“Veoma cenimo napore Srbije i Vas lično ka traženju mirnog rešenja u dijalogu i pregovorima. Podržavamo legitimne zahteve srpske strane, koji se tiču bezbednosti njenih građana na Kosovu i Metohiji, kao i napore da se dogovor uspostavi u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Protivimo se jednostranim akcijama koje doprinose eskalaciji i narušavanju stabilnosti”, rekla je ambasadorka dodajući da Priština što pre mora da pristupi formiranju Zajednice srpskih opština, kao što je to dogovoreno u okviru Briselskog sporazuma.

Predsednik Vučić zahvalio je ambasadorki Narodne Republike Kine na podršci i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Sastanku u Palati “Srbija” prisustvovao je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Vučić: Ne odustajemo od odgovorne politike mira i stabilnosti
Završena je sednica Vlade na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić podneo izveštaj o razgovorima sa predstavnicima Srba sa KiM.

Sednici su, osim ministara, prisustvovali i direktori javnih preduzeća.

“Hvala vam na pozivu i što ste mi pružili priliku da vas obavestim o situaciji u kojoj se Srbija nalazi. Ne odustajemo od odgovorne politike mira i stabilnosti”, poručio je Vučić na Instagramu nakon sednice Vlade.