ORBAN UDARA U SRCE EU: Mađarska povukla potez koji će pokrenuti ZEMLJOTRES u Briselu!

  • Nezavisni.rs
  • 2022-11-04
  • Komentari isključeni za ORBAN UDARA U SRCE EU: Mađarska povukla potez koji će pokrenuti ZEMLJOTRES u Briselu!

Analitički centar koji finansira neliberalni mađarski premijer Viktor Orban izazvaće pravi zemljotres u Briselu kada bude pokrenut ovog meseca, piše “Politiko”.


MCC Brisel — ogranak Кolegijuma Matijas Кorvin (MCC), koledža sa sedištem u Budimpešti koji je kontroverzno primio milijarde forinti od Orbanove vlade — planira da “pruži alternativu” za “polarizovani kulturni pejzaž” Evrope, prema jednom od njegovih osnivača.

Centar, podržan od strane mađarske desničarske vlade koja je u sukobu sa institucijama Evropske unije, uzdrmaće “ekosistem” analitičkih centara u Briselu kojim trenutno dominira uglavnom homogena, proevropska misao.

U tekstu za “Politiko”, mađarsko-kanadski akademik i direktor novog trusta mozgova Frank Furedi rekao je da želi da promoviše “zrelu, promišljenu diskusiju o kulturnim tenzijama koje preovlađuju na kontinentu”, tvrdeći da od Orbanovog reizbora u aprilu, antimađarska osećanja su u porastu.

Furedi — koji će voditi centar zajedno sa Vernerom Paceltom sa Univerziteta u Drezdenu kao direktorom istraživanja — dodao je u svom tekstu da “Mađarsku mrze zapadni kulturni ratnici iz jednostavnog razloga što se usuđuje da dovodi u pitanje njihov posttradicionalistički pogled na svet podstaknut identitetom i politikom”.

Ali odmah je došlo do reakcije kritičara Orbanove vlade, koja je godinama u zavadi sa EU oko niza pitanja uključujući nazadovanje u pogledu vladavine prava i LGBT prava.

Ištvan Ujhelji, mađarski opozicioni poslanik u Evropskom parlamentu iz grupe Socijalisti i demokrate, rekao je za “Politiko” da je taj potez u skladu sa “strateškom kampanjom koju Fides (Orbanova vladajuća partija) već duže vreme sprovodi u cilju stvaranja anti-EU, krajnje desničarske političke moći u Briselu”. On je dodao da je “šteta što je MCC postao oruđe u tome”.

Кatalin Čeh, članica mađarske opozicione partije Momentum, takođe se pridružila horu kritika. Ona je rekla da je Fides mnogo uložio u stvaranje “alt-rajt intelektualnog univerzuma oko njihove politike”, sa nizom “protrampovskih američkih poznatih ličnosti” koje dolaze u Budimpeštu.

Кancelarija MCC u Briselu je samo proširenje ovog pokušaja da se uspostavi koalicija krajnje desnice, dodala je Čehova — koja veruje da je projekat osuđen na propast zbog Orbanove “ekstremne izolacije” u Briselu i zapadne orijentacije mađarske omladine.

Ali vrh istraživačkog centra je optimističan. Suosnivač Furedi rekao je za “Politiko” u telefonskom intervjuu da već radi na projektu pod nazivom “Čega se evropski ljudi plaše” i da planira da objavi godišnji takozvani Barometar straha — koji će izložiti pitanja koja “zaokupljaju ljude u različitim EU zemljama”.

Furedi je dodao da će fokus centra biti na obrazovanju i redovnom dovođenju studenata iz Mađarske u Brisel. Prva grupa mađarskih studenata posetila je belgijski grad prošle nedelje, sastala se sa medijima, poslanicima EP iz stranke Fides i imala predavanja o istoriji i institucijama EU.

Orbanov politički direktor Balaž Orban, koji predsedava odborom poverenika MCC-a, rekao je prošle nedelje da će taj analitički centar pomoći da se Mađarska učini “intelektualnom elektranom u kojoj MCC igra ključnu ulogu”.

Trenutno, MCC Brisel zapošljava nekoliko ljudi, uključujući dva istraživača, administrativno osoblje i direktora za komunikacije, koji je rekao da se očekuje da će se broj udvostručiti sledeće godine.

Centar planira da zvanično počne sa radom 15. novembra sa uvodnom konferencijom sa diskusijama o budućnosti Evrope. Govornici i učesnici će doći iz zemalja uključujući Poljsku, Italiju, Veliku Britaniju i Mađarsku, navodi Furedi.


Izvor:politiko