RUSIJU ZA SVA VREMENA IZBACUJU IZ UEFA I FIFA?

Rat u Ukrajini, odnosno “specijalna vojna operacija” kako to naziva Rusija, i dalje se s posebnom pažnjom prati širom sveta, a kako je i sport pogođen tim dešavanjima, jedna od najnovijih vesti iz tog segmenta života izazvala je priličnu pažnju.


Podsetimo, od početka pomenute vojne intervencije Rusije, zapadne države su se utrkivale ko će više kazniti zemlju na čijem je čelu Vladimnir Putin, ali i Belorusiju koja joj pomaže, a ni sport nije izuzet od sankcija. Klubovi i reprezentacije su sada već odavno izbačei sa takmičenja, dok pojedinci u mnogim individualnim sportovima ili ne mogu da se nadmeću na međunarodnoj sceni, ili moraju da se odreknu imena zemlje, zastave i himne, kao u tenisu.

Ipak, jedna vest se danas malo razlikuje od mnogih koje su na temu “zabrane ruskom (i beloruskom) sportu” kružile meridijanima od početka ratnih dejstava.

Naime, Fudbalski savez Ukrajine zatražiće od UEFA i FIFA da za sva vremena izbace Rusiju iz članstva u tim organizacijama.

Najava ruskih vlasti da će klubovi sa četiri nove teritorije Ruske Federeracije, koje Ukrajina smatra svojom, igrati u šampionatu Rusije.

Nedavnim referendumima u oblastima Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja, te ranijim prisajedinjenjem Krima Rusiji, tamošnji narod se izjasnio da ne želi da više bude deo Ukrajine, ali rezultate tog referenduma nisu priznale ni Ujedinjene Nacije na nedavnoj sednici Skupštine, a naravno ni sama Ukrajina.

Kako je u ponedeljak ruski vicepremijer Dmitrij Černišenko u razgovoru sa Vladimirom Putinom izjavio da se “Vlada dogovorila sa Fudbalskim savezom Rusije o integraciji klubova s novih teritorija u postojeći ruski šampionat” (što bi trebalo da se desi od 2023. kada se radi o klubovima s Krima, a godinu dana kasnije iz četiri preostale nove teritorije Ruske Federacije), hitno su reagovali u Fudbalskom savezu Ukrajine.

NJegov predsednik Andrej Pavelko se oglasio na Fejsbuku na sledeći način:

– Naš Fudbalski savez će se hitno obratiti i FIFA i UEFA, sa željom da se najtrože sankcije izreknu Fudbalskom savezu Rusije. Tražićemo da Rusija bude isključena iz UEFA i FIFA zbog grubog kršenja ustava tih organizacija – poručio je Pavelko u objavi, u kojoj je kolege iz FS Rusije nazvao “marionetama teroriste Putina” i najavio da će se, “kada se desi oslobađanje okupiranih teritorija Ukrajine” i tamošnja deca “radovati i učestvovati u pripremi organizacije željenog Mundijala 2030. godine”.

Rusija je, podsetimo, već sankcionisana od strane dve najveće svetske fudbalske organizacije, ali je i dalje njihov član. Kao član, može da se nada da će jednom biti ukinute aktuelne kazne u vidu zabrana učestvovanja u međunarodnim takmičenjima pod ingerencijom svetske i evropske kuće fudbala, ali ako bude isključena, to svakako neće biti moguće.


Izvor:novosti