INFLACIJA U EU I DALJE SKAČE: Crvena lampica upaljena kod baltičkih zemalja

  • Nezavisni.rs
  • 2022-09-18
  • Komentari isključeni za INFLACIJA U EU I DALJE SKAČE: Crvena lampica upaljena kod baltičkih zemalja

Godišnja stopa inflacije merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena na nivou cele Evropske unije u avgustu je skočila sa 9,8 (koliko je iznosila u julu) na 10,1 , objavio je u petak “Eurostat”.


U evrozoni, regionu koji sačinjava 19 članica Unije koje dele zajedničku valutu, rast cena je ubrzao sa 8,9 posto u julu, na 9,1 posto u avgustu. U evrozoni najveći doprinos stopi inflacije dale su cene energije, a nakon nje slede cene hrane, alkoholnih pića i duvana, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Eurostata, najvišu inflaciju imaju baltičke države. U Estoniji je ona iznosila čak 25,2 posto, a Letonija i Litvanija ne mogu biti zadovoljne sa tek nešto nižim stopama od, redom, 21,4 posto i 21,1 posto.

U Njujorku sa 30 zvaničnika: Vučić na sednici Skupštine UN, u sredu drži govor: “Izneće principijelan stav”

S druge strane Francuska je jedina država gde je godišnji rast cena u avgustu bio ispod sedam posto, odnosno iznosio je 6,6, posto. Društvo Francuskoj u grupi zemalja s najnižom inflacijom prave Malta sa skokom cena od sedam posto i Finska gde su cene u avgustu bile 7,9 posto više nego u istom mesecu prethodne godine.


Izvor:novosti.rs