UJEDINJENJE SA RUSIJOM: Potpisan ukaz o održavanju referenduma u Zaporoškoj oblasti

  • Nezavisni.rs
  • 2022-08-08
  • Komentari isključeni za UJEDINJENJE SA RUSIJOM: Potpisan ukaz o održavanju referenduma u Zaporoškoj oblasti

Šef Zaporoške oblasti Evgenije Balicki potpisao je ukaz o održavanju referenduma o priključenju regiona Rusiji.


Belicki je potpisao dokument tokom foruma pokreta “Zajedno sa Rusijom” koji se održava u Melitopolju, Zaporoška oblast.

Na forumu učestvuje više od 700 delegata iz cele oblasti. Obraćanje učesnika foruma pročitao je član Glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov.

– Na osnovu principa slobodnog izbora, uzimajući mišljenje svakog stanovnika našeg regiona kao glavnu vrednost, objavljujemo nameru da održimo referendum o ulasku Zaporoške oblasti u sastav Ruske Federacije kao punopravni subjekt. Mi smo jedan narod i bićemo zajedno – navodi se u saopštenju.

Svi delegati u sali jednoglasno su podigli ruke u znak slaganja.

Ranije je Vladimir Zelenski saopštio da će svi pregovori sa Rusijom biti zauvek prekinuti ako se u Donbasu i južnim oblastima – Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti – održe referendumi o ulasku u sastav Rusije.

Komentarišući izjavu Zelenskog, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je istakao da je to želja stanovnika regiona, a ne Moskve i da ne razume zašto se Zelenski obraća ruskom rukovodstvu.

– Neka se obrati svojim građanima. Zašto među njima ima mnogo onih koji žele da žive u njegovoj zemlji? – zapitao je portparol Kremlja.

Član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov prokomentariosao je izjavu Vladimira Zelenskog da će održavanje referenduma u južnim regionima – Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti – prekinuti svaku mogućnost pregovora Rusije i Ukrajine

– Zaporoška zemlja zauvek napušta Ukrajinu. Zaporoška oblast je krenula u pravcu ujedinjenja sa Rusijom i nema puta nazad. Zato režimu Zelenskog savetujem da se već sad navikne i počne da identifikuje Zaporošku oblast sa Rusijom – rekao je Rogov.

(Sputnjik)