STRUČNJACI ŠOKIRALI JAVNOST! Masovni ubica U.B. po Zakonu ne može biti osuđen na doživotni zatvor!?

  • Nezavisni.rs
  • 2023-05-06
  • Komentari isključeni za STRUČNJACI ŠOKIRALI JAVNOST! Masovni ubica U.B. po Zakonu ne može biti osuđen na doživotni zatvor!?

Višestruki ubica U. B. iz Dubone najverovatnije neće moći da bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora, jer u momnentu izvršenja zločina nije napunio 21 godinu, kažu stručnjaci. Ipak, postoji mogućnost da ubica bude lišen slobode na duže vreme.


Prema članu 114 Krivičnog zakonika Srbije, za delo teškog ubistva propisana je kazna zatvora od 10 godina do doživotnog zatvora. Iako je sam zločin, prema rečima advokata Andreje Čiftelića, dovoljan za 40 godina ili doživotnu kaznu zatvora, to neće biti slučaj jer počinilac nije napunio 21 godinu.

“U stavu dva člana 44a krivičnog zakonika Srbije je navedeno da ‘doživotni zatvor ne može se izreći licu koje u vreme izvršenja krivičnog dela nije navršilo dvadeset jednu godinu života’, što je kako stvari stoje slučaj kod ovog teškog ubistva”, kaže Čiftelić za portal N1.

U izjavi za Tanjug advokat Veljko Delibašić je naveo da bi u tom slučaju, maksimalna kazna mogla da bude 20 godina.
Ipak, prema rečima advokata Nebojše Bogdanovića, moguće je da ubica provede i celi život pod nadzorom.

“Ako se proceni da je opasan za društvo moguće je da po isteku zatvorske kazne bude smešten u odgovarajuću zdrastvenu instituciju”, navodi Bogdanović.

Najveće kazne zatvora od 40 godina u Srbiji se izriču za teško ubistvo, višestruko, ubistvo najviših državnih organa, organizovani kriminal, terorizam i ratne zločine. Ubica U.B. ubio je osmoro, a ranio 14 ljudi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio u obraćanju javnosti da je to „teroristički čin“ i „da zlikovac više svetlost belog dana videti neće“, da „iz zatvora izaći neće“.


Izvor:n1,tanjug