ČUDO NEVIĐENO! Vozilo za Južni pol!

Prototip 100 odsto električnog vozila pod nazivom “Antarktik”, čija je svrha pomoć u ekspedicijama na Južnom polu, predstavljen je u Monaku.

Na prezentaciji, kojoj je prisustvovao i pokretač čitavog događaja Princ Albert II najavljeno je da će “Antarktik” najpre biti poslat u ekspediciju po Kanadi pod nazivom “Povratak na Telegraph Creek”. To će biti njegov prvi veliki test.

Reč je o guseničaru koji je proizvela kompanija iz Monaka Venturi Automobiles. Kanadsku ekspediciju trebao bi obaviti 6. i 7. marta 2019.

“Kada sam 2009. na Antarktiku posetio dvadesetak stanica koje se bave naučnim istraživanjima ustanovio sam da nijedna od njih nema ‘pravo’ vozilo kojim bi se naučnici mogli voziti, prevoziti potreban materijal, čak i kada su posredi bile male razdaljine. O tome tada niko nije ni razmišljao”, kazao je princ Albert II za AFP.

“To je vrlo specifično područje, ali ako uspemo da stvorimo korisna električna vozila koja će biti otporna na veliku hladnoću moći ćemo ih koristiti i u druge svrhe, čak i u vojne”, rekao je princ Albert koji je 2006. osnovao Fondaciju princ Albert II (FPA2) za očuvanje okoline.

Direktor Venturi Automobiles, Gildo Pastor je hvalio otpornost akumulatora “Antarktika” na veliku hladnoću i temperature koje ponekad dosežu i 50 Celzijevih stupnjeva ispod nule, i kazao da su vrlo postojani zahvaljujući inovativnim rešenjima.

Guseničar narandžaste boje težak je dve tone, može istodobno prevesti najviše tri osobe te torbe i ostalu opremu.

Razdaljinu od 42 km između kanadskog jezera Deak i Telegraph Creeka, krajnjeg dela ekspedicije vozilo će prelaziti brzinom od 20 km/h, rekli su iz kompanije.

“Akumulator Antarktika moći će da se puni zahvaljujući solarnim pločama i vetroagregatima, na primer na belgijskoj stanici za naučna istraživanja ‘Princesse Elizabeth’ koja se nalazi u blizini”, objasnio je Bernar Fotrie, potpredsednik FPA2.

Po završetku misije u Kanadi guseničar će biti poslat na Antarktiku gde će naučnicima na terenu pomoći u pristupu područjima koja proučavaju, a pritom će se izbeći zagađenje svojstveno vozilima koje pokreću motori s izgaranjem.(Hina/AFP)