Koje su marke automobila najpouzdanije?

Ispitano je 13.000 vozača, a u istraživanje je uključeno 175 modela od 31 proizvođača automobila. Kao i do sada, na ovim listama pouzdanosti dominiraju automobili japanske proizvodnje, a sada imamo uvid u to i koje marke su se našle na kraju.


Iako neki ljudi menjaju marke pri svakoj kupovini novog automobila, većina je ipak verna jednoj, najviše zbog pouzdanosti. Britanski What Car? je sproveo anketu na 13.000 vozača kako bi utvrdio koje automobile voze, i koliko kvarova su iskusili u poslednjih 12 meseci, a njihovo istraživanje preneo je Auto Klub.

Za svaki kvar od vlasnika je traženo da navede i koliko je koštala popravka i koliko je vremena automobil proveo u servisu.

Na osnovu ovih podataka, izrađena je jedinstvena ocena pouzdanosti za svaki model.

U istraživanje je uključeno ukupno 175 modela od 31 proizvođača automobila, pa ako kupujete automobil, ili ste samo razmišljali o promeni, ova lista je za vas.

10. BMW

Ocena pouzdanosti: 95.2%

Zvezda game BMW modela je prethodna generacija Serije 1, koja je osvojila ocenu pouzdanosti od 99.2%, odmah iza je X1 s 98.1%. Uz ovo, treba i spomenuti stariju Seriju 5 (E39) koja je proglašena najsigurnijom luksuznom limuzinom, a kabriolet i coupe Serije 2 pokazao se najpouzdanijim u ta dva segmenta.

9. Mazda

Ocena pouzdanosti: 95.2%

Dva Mazdina modela ocenjena su brojem od 98,0%: CX-3 i Mazda 6, što ih čini drugim najpouzdanijim modelima u svojoj klasi. Uz njih ponosno stoji i MX-5 sa 93.3%. Prosečna ocena pouzdanosti jednaka je BMW-ovoj: 95.2%.

8. Honda

Ocena pouzdanosti: 95.3%

Osim što je izuzetno praktičan hatchback, Honda Jazz je i veoma pouzdan sa ocenom od 99.0%. Honda CR-V takođe je pouzdana opcija, bez obzira na to je li reč o novom ili polovnom modelu. Najnoviji model postigao je 97.9%, a prethodna generacija 94.8%.

7. Kia

Ocena pouzdanosti: 95.9%

I Koreanci su pouzdani, Kia je dobila 95.9%, a odmah iza nje nalazi se Hyundai. Prvaci ove korejske marke su SUV Sportage i premijum limuzina Optima, a oba modela su ocenjena sa malo više od 96%. Odmah ispod njih nalazi se plug-in hibrid Niro, koji je zaradio 95.8%, gotovo jednako kao Sportage i Optima.

6. Hyundai

Ocena pouzdanosti: 96.3%

Tražite mali automobil koji vas neće izneveriti? U tom slučaju, Hyundaijevi modeli trebalo bi da budu na listi vašeg užeg izbora. Hatchback i20 dobio je skoro savršenu ocenu od 99.3%, a odmah iza njega, s 98.8%, tu je još manji i10. Valja spomenuti i hibrid Ioniq, koji je postigao 97.4%.

5. Škoda

Ocena pouzdanosti: 96.4%

Prilikom sprovođenja ankete, vlasnici gradskog automobila Citigo rekli su da njihovi automobili nisu imali nikakve kvarove u zadnjih godinu dana, čime je Citigo postigao savršenu ocenu od 100%. Ako želite nešto s više prostora, Superb je isto snažan kandidat sa rejtingom od 98.3%.

4. Mini

Ocena pouzdanosti: 96.8%

Prema rečima vlasnika Minija, Countryman je najpouzdaniji SUV sa ocenom od 98.3%.

Odmah iza njega ne zaostaje ni Clubman sa 97.1%, a hatchback model je osvojio 96.1%.

3. Toyota

Ocena pouzdanosti: 97.7%

Verovatno da ste u neformalnom razgovoru čuli da Toyota proizvodi neke od najpouzdanijih automobila, i to je tačno. Kao i Škodin Citigo, Aygo je takođe stekao perfektnih 100% od svojih vlasnika, a nešto veći Yaris ne zaostaje sa 99.7%. Pouzdani su i Toyotini hibridni modeli, a Corolla je dobila 98.4%.

Foto: Sebastien Mauroy promo Toyota
2. Mitsubishi

Ocena pouzdanosti: 97.9%

Prva tri mesta pripala su Japancima, a drugi je Mitsubishi. Impresivnim se pokazao plug-in hibrid Outlander, koji je Mitsubishi ‘gurnuo’ na drugo mesto ove liste. Postigao je ocenu pouzdanosti od 97.8%, a samo 13% vlasnika navelo je neki problem u poslednjih godinu dana.

1. Lexus

Ocena pouzdanosti: 98.7%

Najviši nivo pouzdanosti pripada japanskom brendu Lexus. NX i RX SUV-ovi postigli su više od 99% prilikom sprovođenja istraživanja, pa Lexusu pripada zlatna medalja.

NAJMANJE POUZDANE MARKE

3. Tesla

Ocena pouzdanosti: 88.6%

Poznato je da je Tesla imala mnogo problema s kvalitetom izrade u Modelu S i X. Verovatno se zbog ovog našla tako nisko na ovoj listi. Ipak, njena budućnost deluje obećavajuće. Noviji Model 3 je na vrhu segmenta električnih automobila sa ocenom pouzdanosti od 99.4%.

2. Renault

Ocena pouzdanosti: 87.6%

Uzevši u obzir ocenu pouzdanosti od 88.6%, izgleda da su vlasnici Renault Kadjara pretrpeli mnogo u poslednjih godinu dana. Međutim, malo manji Captur pokazao se prilično pouzdanim s 95,0%.

1. Land Rover

Ocena pouzdanosti: 78.2%

Land Roverovi automobili su na dobrom glasu po pitanju terenskih sposobnosti, ali izgleda da to baš i nije tako kada je reč o pouzdanosti. Discovery Sport i Range Rover Sport pokazali su se najmanje pouzdanim automobilima, s rezultatima od 73.1%, odnosno 74.2%. Zapravo sva tri najmanje pouzdana luksuzna SUV vozila nose Land Roverovu značku.


Izvor:nova