Tiranija poznatih: Da li javne ličnosti treba da se oglašavaju oko Ukrajine

  • Nezavisni.rs
  • 2022-06-06
  • Komentari isključeni za Tiranija poznatih: Da li javne ličnosti treba da se oglašavaju oko Ukrajine

Glumac Miloš Biković istakao je da je u toku “tiranija prema javnim ličnostima” zbog očekivanja da se oglase povodom svakog svetskog dešavanja. Da li glumci, pevači, reditelji i ostali pripadnici umetničkog sveta imaju obavezu da iskažu svoje političko mišljenje samo zato što je njihovo ime poznato široj javnosti, ili bi svoja ubeđenja trebalo da ostave za sebe?


Čini se kao da će javne ličnosti biti na stubu srama šta god da odluče: jednima se zamera iskazano mišljenje, dok se drugi ćutanjem stavljaju na stranu onih koji mišljenje nemaju. Neutralnost ili zadržanost u iskazivanju političkih stavova, čini se, nije dobra opcija ovih dana dok traje sukob u Ukrajini.

„To je jedna vrsta tiranije prema javnim ličnostima koje moraju odmah da se zauzmu. Ne može da se razmisli, sačeka, već moraju odmah i po svakom pitanju koje je goruće i koje je nametnuto da zauzmu stav. Vas čak i ako ništa ne kažete vade iz konteksta kulture i umetnosti i stavljaju u kontekst dnevno političkih borbi i podela koje su nametnute, agresivne i tendeciozne“, istakao je Biković gostujući u emisiji „Oko“.

Da je ova izjava istinita pokazuje i način na koji su svetske poznate ličnosti komentarisale događaje u Ukrajini. Stiče se utisak da se od većine njih očekivalo da iskažu solidarnost sa ukrajinskim narodom, a ukoliko to nisu uradili kritikovani su da ne koriste svoj uticaj na pravi način.

Ruska manekenka Irina Šajk iskoristila je Instagram kako bi pozvala ljude da doniraju novac ugroženima u Ukrajini, dodajući:

“Kako možemo da spavamo, radimo i funkcionišemo dok se ovo dešava?”, upitala je slavna manekenka i tako se priključila brojnim poznatim ličnostima poput Šona Pena, Eštona Kučera, Lejdi Gage i drugih, koji su iskazali zabrinutost zbog događaja u Ukrajini.

Sa druge strane, onima koji se nisu oglasili povodom trenutnih dešavanja zamereno je da žive odsečeni od realnog sveta. Starleta Kim Kardašijan je u jeku dešavanja objavila fotografiju na kojoj poziva ljude da učestvuju u njenoj nagradnoj igri i ubrzo naišla na osudu javnosti.

“Kad već imaš toliko novca, kako bi bilo da samo 100.000 svojih dolara daš ukrajinskim izbeglicama”, “Molim te iskoristi svoj profil bar da ukažeš na situaciju u Ukrajini”, neki su od komentara ispod objave rijaliti zvezde.

Očekivanje da glumci, pevači i rijaliti zvezde iskazuju mišljenje o aktuelnim političkim sukobima je od nedavno postalo podrazumevajuće. Od njih se neretko očekuje da daju svoj sud o nekom političkom sukobu, a zanemaruje se činjenica da su često o aktuelnim temama nedovoljno informisani.

Da li je uticaj poznatih ličnosti zaista toliko dalekosežan da bi njihov stav o svim gorućim temama trebalo da očekujemo ili bi možda bilo pametnije prepustiti im da rade ono u čemu su najbolji, bez očekivanja da širokim narodnim masama objašnjavaju geopolitičku situaciju u svetu.