Vučić sa latino-američkim i karipskim predstavnicima o rezoluciji o Srebrenici

  • Nezavisni.rs
  • 2024-04-23
  • Komentari isključeni za Vučić sa latino-američkim i karipskim predstavnicima o rezoluciji o Srebrenici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je danas, u razgovoru sa predstavnicima latino-američke i karipske grupe u Ujedinjenim nacijama na sve opasnosti koje “jednostrana i iznuđena rezolucija” o Srebrenici može da donese regionu, međunarodnom pravnom poretku i samoj Svetskoj organizaciji.


Vučić je na Instagram nalogu “budućnostsrbijeav” naveo da je na sastanku u sedištu UN u Njujorku informisao predstavnike latino-američke i karipske grupe u UN o svim činjenicama i dalekosežnim posledicama donošenja te rezolucije.

– Umesto novih podela i nestabilnosti, svima nam je potreban konstruktivan dijalog, međusobno poštovanje, poverenje i razumevanje kako bismo radili zajedno na stabilnosti, ekonomskom razvoju i boljem životu svih naših naroda – napisao je Vučić.

Dodao je da je tokom sastanka naglasio da Srbija ostaje posvećena Povelji UN, donetim rezolucijama i međunarodnom javnom pravu, za koje veruje da su osnovni principi bolje sutrašnjice, kao i da je za povratak mira u svetu potrebno vratiti veću ulogu UN.

Vučić se ranije danas u Njujorku sastao i sa predstavnicima država članica UN iz Afričke grupe.

On je posle tog sastanka na Instagram nalogu “budućnostsrbijeav” naveo da je istakao da Srbija kontinuirano i dosledno osuđuje zločin u Srebrenici i podsetio ih da je 2010. godine u Skupštini Srbije usvojena deklaracija kojom se zločin osuđuje.

– Usvajanje ovakvog nacrta rezolucije dovelo bi do destabilizacije regiona, nepoverenja u UN, produbilo jaz među narodima i stvorilo nove tenzije na Zapadnom Balkanu – naglasio je Vučić.

On je zahvalio predstavnicima država članica UN iz Afričke grupe na tradicionalnom prijateljstvu i poštovanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije i naglasio da se Srbija, kao naslednik Jugoslavije i osnivača Pokreta nesvrstanih, ponosi nasleđem, ali i jačanjem veza sa slobodarskim državama afričkog kontinenta, koje, kao i Srbija, u UN vide garanta mira i pravnog poretka u svetu.

Vučić boravi u Njujorku gde je u ponedeljak uveče predstavljao Srbiju na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je predstavljen šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika.

Vučić pred sednicu Generalne skupštine na kojoj početkom maja treba da se razmatra predlog rezolucije o Srebrenici u sedištu UN održava konsultacije sa predstavnicima zemalja članica UN, kako bi im objasnio poziciju Srbije o najavljenoj rezoluciji.


Izvor:tanjug