Cvijanović: BiH bi trebalo da glasa protiv članstva Kosova u SE

  • Nezavisni.rs
  • 2024-04-23
  • Komentari isključeni za Cvijanović: BiH bi trebalo da glasa protiv članstva Kosova u SE

Glas Bosne i Hercegovine u Savetu Evrope o pitanju članstva Kosova trebalo bi da bude negativan, istakla je srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.


– BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo i ne treba da podrži članstvo u međunarodnim organizacijama – poručila je ona nakon sednice Predsedništva BiH, koja je održana na njen zahtev sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je bio stav BiH u vezi zahteva za članstvo Kosova u SE.

Cvijanović je prenela da Predsedništvo nije postiglo konsenzus o stavu u vezi sa zahtevom Kosova za članstvo u Savet Evrope.

Ona je istakla da je glasala protiv zaključaka, dok je bošnjački član Denis Bećirović glasao za, a hrvatski član Željko Komšić je bio suzdržan.

Cvijanović je ukazala da ovakve razlike u stavovima, pokazane tokom glasanja potvrđuju da se BiH nalazi u situaciji koja je prilično problematična.

Ona je podsetila na samovoljno delovanje ambasadora mimo stavova Predsedništva.

– Ne može jedan član Predsedništva da daje instrukciju ambasadoru da deluje – objasnila je Cvijanović na konferenciji za štampu i prenela da je Tužilaštvu podnela krivičnu prijavu protiv ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatka Lagumdžije.