LEPE VESTI: Uskoro će svi građani moći BESPLATNO kod zubara!

Stomatološke usluge ponovo će biti dostupne svima uz overenu zdravstvenu knjižicu. Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić u emisiji “Uranak” na televiziji K1 objašnjava da je cilj vratiti stomatologe u domove zdravlja i u gradskim i u seoskim sredinama.


– Do sada su zaštitu imala deca i odrasle osobe preko 65 godina. Ispostavilo se da radno sposobna grupacija nemaju jasnu stomatološku zaštitu. Postoji dobra mreža privatnih stomatoloških ordinacija, ali nisu svi u mogućnosti da plate određenu vrstu usluga koja je njima potrebna. Sa druge strane izgubili smo preventivu stomatoloških usluga, vi nemate obavezu pacijenata da se jave svom stomatologu radi pregleda. Stomatologija je nešto što je potpuno neshvatljivo isključeno 2008 godine i urađeno je na nezakonit način. Stomatolozi koji su se žalili dobili su na sudovima, jer su praktično preko noći ostali bez posla. Mnoge zdravstvene ustanove su i dalje u blokadi, upravo zbog toga – rekla je Danica Grujičić.

– Osnovne besplatne stomatološke usluge će biti besplatne. Onaj koji hoće specijalne usluge i dalje će ići kod privatnika. Prvo moramo da promenimo Zakon o zdravstvenoj zaštiti, a onda uslove za obaveljanje određenih zdravstvenih aktivnosti. Formirali smo novu Republičku zdravstvenu komisiju za stomatologiju i oni će predložiti uslove koji će biti na nivou Doma zdravlja. Ja očekujem da će biti i protetika, jer mislim da je neophoddno, ali ostaje da se vidi koja i kakava – rekla je ona.

– Mi moramo da promenimo Zakon o zaštiti i taj predlog će biti promenjen do zasedanja prve skupštine, zatim sledi zakon o zdravstvenom osiguranju i na kraju promena pravilnika o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti. Ja mislim da od januara 2025. godine može da se krene sa ovakvim načinom rada. Mi moramo prvo da situaciju sredimo u državnim ustanovama, da se tačno znaju normativi, platni razredi, da se izjednače i približe određene plate ljudima, koji nisu medicnski radnici, ali bez kojih medicina i lečenje ne može da se sprovodi normalno – rekla je ona i dodala:

– Ono čime sam ja posebno nezadovoljna je kontrola u zdravstvenim ustanovama. Ona mora biti daleko veće. Treba da ih kontroliše zdravstvena inspekcija, koja nema dovoljno ljudi, jer nerado rade, jer su male plate. Moja ideja je da angažujemo mlade penzionere između 65 i 70 godina, iskusne lekare, koji su se bavili određenom granom medicine, da oni dobiju tu mogućnost da kontrolišu redovno. Ne govorim o vanrednim kontrolama.

Privatnici takođe žele da uđu u sistem besplatnih stomatoloških usluga

– Reakcija privatnika me pozitivno iznenadila, jer oni ljudi u svemu tome vide i svoj interes, ali prvo moramo da sredimo Domove zdravlja. Naša deca koja završavaju stomatologiju, moraju da imaju mogućnost da se zaposle – rekla je ona.


Izvor:k1