Misterija plavog svetla tri minuta pred razorni zemljotres u Maroku

  • Nezavisni.rs
  • 2023-09-12
  • Komentari isključeni za Misterija plavog svetla tri minuta pred razorni zemljotres u Maroku

Jerusalem Post objavio je snimak sa društvenih mreža nadzorne kamere iz Maroka koji prikazuje misteriozne bljeskove plavog svetla na nebu uoči razornog zemljotresa koji je tu zemlju pogodio u petak uveče.


Kako navodi ugledni izraelski list, snimak je načinjen u gradu Marakešu oko tri minuta pre potresa od kojeg je do sada stradalo oko 2.500 ljudi.

Navodi se da uzrok ovog fenomena nije razjašnjen, kao ni to da li je on bio neka vrsta najave neposredne opasnosti.

Jerusalem Post navodi da, ipak, treba zabeležiti da su ovakvi bljeskovi viđani i ranije i da su snimljeni nadzornim kamerama uoči razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku ranije ove godine, a u kojem je stradalo 45.000 ljudi.

Navodi se da po jednoj hipotezi oni su posledica tektonskog pritiska, seizmičke aktivnosti u blizini, pa čak i vulkanskih erupcija.

List navodi da je zanimljivo da su svetla vezana zemljotrese pominjana i u davnoj prošlosti, a sa razvojem moderne tehnologije počelo je da se obraća više pažnje na ovaj fenomen.

Navodi se da je u novijoj istoriji prvi takav slučaj zabeležen kamerom prilikom zemljotresa u Japanu 1965, a potom su slični fenomeni primećeni i u Kini 2008, Italiji 2009. i Meksiku 2017.


Izvor:mknews