Brnabić: Formiranje ZSO realnost nakon poslednjih pregovora u Briselu

  • Nezavisni.rs
  • 2023-03-04
  • Komentari isključeni za Brnabić: Formiranje ZSO realnost nakon poslednjih pregovora u Briselu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je formiranje Zajednice srpskih opština “realnost i prva tačka na dnevnom redu” nakon nastavka dijaloga Beograda i Prištine, koji je održan 27. februara u Briselu.


– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ništa nije potpisao, ZSO je realnost i prva tačka na dnevnom redu, crvene linije – nepriznavanje Kosova i nema Kosova u UN. To su naše pozicije – rekla je Brnabić za televiziju Pink.

Navela je da je deo međunarodne zajednice, koji učestvuje u pregovorima, sada još glasniji oko formiranja ZSO i ocenila je da se iz reakcije prištinskih političara na taj sastanak u Briselu “vidi da je Srbija branila svoje crvene linije”, jer se međusobno priznanje na kom je insistirala prištinska strana, više ne pominje.

– Ne priča se o međusobnom priznanju, već o normalizaciji odnosa. Za to se izborio Aleksandar Vučić, kao što se izborio i za ZSO s izvršnim ovlašćenjima i gurao da dve godine kasnije od briselskog sporazuma, imamo sporazum koji govori koja su izvršna ovlašćenja, koji je statut, kako se pravi, šta ona znači za srpski narod na Kosovu i Metohiji i kako ona čuva Srbiju na Kosovu i Metohiji – rekla je Brnabić.


Izvor:tanjug