Šolc odlučio da pošalje tenkove Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc odlučio je da pošalje tenkove “Leopard 2” Ukrajini i dozvoli i drugim zemljama poput Poljske da to učine, javlja nemački Špigel.


Reč je o modelu “leopard 2A6”.

Portparol Stejt departmenta SAD Ned Prajs izjavio je juče da pretpostavlja da se od Nemačke uskoro mogu očekivati novosti u vezi s isporukom tenkova Ukrajini.

– Moj utisak nakon pregleda naslova u medijima je takav da, verovatno, u narednim satima ili danima možemo da čujemo više od nemačkih saveznika – rekao je Prajs novinarima.

Nemačka odbrambena grupa Rajnmetal (Rheinmetall rhmg.de) bi mogla da isporuči 139 tenkova Leopard u Ukrajinu, ako je potrebno, saopštio je portparol Kompanije za medija Grupu RND, preneo je “Rojters”.

Nemačka je pod intenzivnim pritiskom iz Ukrajine i nekih NATO-ovih saveznika, poput Poljske, kako bi omogućili da se Kijevu dostave nemački tenkovi Leopard 2 za svoju odbranu od ruske invazije.

Proizvođač Rajnmetal mogao bi da isporuči 29 tenka Leopard 2A4 do aprila / maja i još 22 istog modela oko 2023. ili početkom 2024. godine, citiran je portparol.

Takođe bi moglo da isporuči 88 starije verzije tenka Leopard 1, bez davanja vremenskog okvira za njihovu potencijalnu isporuku.


Izvor:tanjug