KURTI: Uklanjanje barikada ne može isključiti žrtve

Aljbin Kurti izjavio je da Rusija podstiče tenzije između Kosova i Srbije zbog posustajanja rata u Ukrajini, i dodao da brine jer, prema njegovim rečima, uklanjanje barikada ne isključuje žrtve, piše Gardijan.


Kurti je rekao da je zabrinut da bi napeta situacija mogla eskalirati u “korist ruskog predsednika Putina s obzirom na to da su ruske i srpske snage izvele 104 zajedničke vojne vežbe 2021. godine”.

Kosovski lider je dodao da se složio sa Kforom da je potrebno više vremena da ubede one na barikadama da se povuku, ali da im se ne može dozvoliti da ostanu duže.

On je barikade opisao kao korak ka podeli Kosova.

– Naša briga je da uklanjanje barikada ne može isključiti žrtve. I zato želimo da budemo što je moguće pažljiviji kako bismo bili sigurni da neće doći do destabilizacije i da će postojati relativni mir i bezbednost. Međutim, ovo kršenje zakonitosti i ustavnosti ne možemo dozvoliti zauvek. Dakle, da, ovo mora da se završi, što pre to bolje – rekao je Kurti.

On je naglasio da se EU i SAD slažu da barikade treba ukloniti.

– Mislim da je briga naših zapadnih partnera i prijatelja veza Beograda sa Moskvom. Ne znamo kako bi one mogle da budu operativne u slučaju podizanja tenzija, ka eskalaciji na severu. Mislim da je njihova najveća briga upravo ovo. Sada kada je Rusija teško ranjena u Ukrajini nakon njene invazije i agresije, ima interes za prelivanje. Rusija ima interes da svoju ratnohuškačku akciju prenese na Balkan gde imaju klijenta koji je u Beogradu – naveo je Kurti.


Izvor:nezavisni.rs