POSKUPLJUJE STRUJA! Evo kada i koliko će porasti cena električne energije!

  • Nezavisni.rs
  • 2022-11-12
  • Komentari isključeni za POSKUPLJUJE STRUJA! Evo kada i koliko će porasti cena električne energije!

Cena struje za domaćinstva i firme biće, najverovatnije, skuplja 10 odsto, od januara, prenose mediji.


To znači da će privrednici umesto sadašnjih 95, električnu energiju plaćati 105 evra po megavat-satu. Za prosečno domaćinstvo koje troši oko 350 kilovat-sati mesečno, u februaru će stići uvećani računi za oko 370 dinara. Građane sada megavat-sat struje, bez taksa i mrežarine, košta oko 41 evro. Na evropskom tržištu cena za isporuku u narednoj godini u sredu je iznosila oko 360 evra po megavat-času, a prethodnih dana se kretala do 400 evra.

Unija poslodavaca Srbije ističe da će poskupljenje struje opteretiti naše privrednike, koji će od Nove godine imati nove izdatke i zbog povećanja plata, kao i viših cena sirovina koje se uglavnom uvoze. U Privrednoj komori Srbije smatraju da je značajno da je poskupljenje ograničeno i da ćemo i dalje biti među zemljama sa najnižom cenom električne energije u Evropi, što je prednost u privlačenju stranih investicija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, krajem prošle nedelje rekao je da je moguće da dođe do povećanja cene struje, i da će se, kada se to desi, kretati između osam i deset odsto.

– Privrednici su svesni okolnosti, ali smatraju da je povećanje od 10 odsto veliko – kaže Nebojša Atanacković iz UPS.

– To će dovesti do poskupljenja proizvoda i usluga koji zavise od energenata, što će dodatno pogurati inflaciju. UPS stalno ističe potrebu da se napravi razlika između privrednika, jer nisu svi u istoj situaciji.

On objašnjava da bi za one firme, u čijem je procesu proizvodnje udeo potrošnje električne energije veliki, i koje ne mogu da pređu na druge izvore energije, država trebalo da učini određene ustupke kako njihova cena proizvodnje ne bi mnogo rasla. Kako ukazuje pomoćnik direktora Sektora za strateške analize PKS, Bojan Stanić, poskupljenje električne energije znači dodatni trošak za privredu, ali je i dalje to razumno povećanje imajući u vidu cene struje na evropskoj berzi.


Izvor:novosti

BONUS VIDEO: