Srbija novu Vladu dobija na Svetu Petku

Srpska napredna stranka trebalo bi da održi sednicu Predsedništva u nedelju 23. oktobra, posle koje će javnosti biti predstavljena kadrovska rešenja naprednjaka za ministre u novoj Vladi Srbije.


Zatim bi, dan ili dva kasnije, trebalo da počne sednica Skupštine Srbije sa zakonima o vladi i ministarstvima, da bi se posao izbora novog tima Ane Brnabić završio 27. oktobra, polaganjem zakletve na verski praznik Sveta Petka.

Zasad se zna da će u 17. Vladi biti lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministar finansija Siniša Mali, a najverovatnije i doskorašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Premijerka Brnabić je poslednjih dana govorila da piše ekspoze u kome će ukazati na smernice rada i da će se uskoro znati sve o njenom novom timu.

Kako se spekuliše, doći će do razdvajanja nekih ministarstava, pravljenja novih, ali i drugačijeg spajanja resora. Tako se spominje da bi iz Ministarsta za rudarstvo i energetiku moglo da nastane novo – za obnovljive izvore i nuklearnu energiju, dok bi o energetici mogli da brinu Brnabićeva ili Mali. Takođe, pominje se da bi trgovina i poljoprivreda možda mogle postati jedan resor, a da bi moglo doći do razdvajanja prosvete, nauke i tehnolološkog razvoja.

Prema našim saznanjima, resor telekomunikacije će, kao i dosad, nastaviti da vodi neko iz SDPS Rasima LJajića, dok bi Ministarstvo za brigu o selu trebalo da ostane lideru PUPS Milanu Krkobabiću. Stranka pravde i pomirenja Usame Zukorlića će, nezvanično, participirati u vlasti kroz mesta državnih sekretara, kao i Savez vojvođanskih Mađara.

I dalje se nagađa koja mesta će pripasti kadrovima Socijalističke partije Srbije. U javnosti se spominjalo da bi SPS mogao da dobije resore sporta, poljoprivrede i zdravstva, dok je Dačić “viđen” na pozicijama glavnog čoveka u jednom od tri resora – policija, vojska ili spoljni poslovi.

Na pitanje “Novosti” da li smatra da treba da ostane u Vladi ili bi šansu trebalo dati ljudima iz SPS koji se nisu oprobali kao ministri, kao i da odgovori na spekulacije da u SPS postoje “univerzalni” ministri i da upravo on pokušava da kod Dačića izdejstvuje još jedan mandat u Nemanjinoj, aktuelni ministar za regionalni razvoj Novica Tončev je rekao:

– Mislim da ministarsko mesto nije pozicija na kojoj neko treba da se oproba i da bude pripravnik u Vladi Srbije. Ministar preuzima odgovornost za svoj resor i svakako da odrednica “univerzalan” ne sme da se koristi da to bude uslov za izbor. Verujem da moji rezultati, kao ministra i poslovnog čoveka, govore o tome da sam angažovan, uspešan i posvećen u stvaranju boljih uslova za rast i napredak Srbije, a naročito juga. Pored toga, ostvareni rezultati na izborima, odlukom Glavnog odbora SPS, kandiduju nas za članove Vlade.


Izvor:novosti

BONUS VIDEO: