NASTAVLJENO RAKETIRANJE: Ukrajina gađa Rusiju, Zaporožje pod ruskom paljbom

  • Nezavisni.rs
  • 2022-10-14
  • Komentari isključeni za NASTAVLJENO RAKETIRANJE: Ukrajina gađa Rusiju, Zaporožje pod ruskom paljbom

Krivokapiću, Konjeviću i Kenteri zabranjen ulazak u Rusiju

Ministru spoljnih poslova Crne Gore Ranku Krivokapiću, ministru odbrane Rašku Konjeviću i bivšem direktoru Agencije za nacionalnu bezbednost Savu Kenteri zabranjen je ulazak u Rusiju, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ta mera je odgovor na odluku Crne Gore iz septembra ove godine da diplomate ruske ambasade u Podgorici budu proglašene personama non grata, objavljeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Zelenski: Ukrajina će pobediti Rusiju

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas, povodom nacionalnog praznika Dana branitelja, da će Ukrajina pobediti Rusiju i biti slobodna zemlja.

Zelenski je, u videu na zvaničnom sajtu, zahvalio ukrajinskim oružanim snagama za odbranu zemlje.

Zelenski je, u selu Vitačiv u blizini Dnjepra, istakao da će sve okupirane ukrajinske teritorije biti oslobođene i da nijedan Ukrajinac neće ostati u zarobljeništvu.

Rusija tvrdi da ima žrtava u Belgorodskoj oblasti

Ruska strana je saopštila da u ukrajinskom raketiranju Belgorodske oblasti u Rusiji ima žrtava.

“U ukrajinskom raketnom napadu pogođeno je skladište municije u naselju Oktjabski u Belgorodskoj oblasti. Municija je detonirana. Prema preliminarnim izveštajima, ima žrtava“, navodi se u saopštenju koje su objavili ruski istražitelji.

Belorusija pojačala kontrolu na granicama

Belorusija je uvela pojačanu kontrolu na svojim spoljnim granicama u okviru tekuće protivterorističke operacije, saopštio je danas novinarima ministar spoljnih poslova Vladimir Makej.

„Prateći informacije koje dolaze spolja o mogućim provokacijama sa susednih teritorija našoj zemlji do toga da je bilo informacija o mogućem pokušaju provokacije zauzimanja pojedinih delova teritorije Belorusije, odlučeno je da se uvede režim takozvane protivterorističke operacije, što je i učinjeno”, saopštio je beloruski ministar, prenosi TASS.

Merkel: Ne kajem se zbog odluka o gasu

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel brani raniju odluku u vezi vezivanja Nemačke za ruski gas i poručuje da se ne kaje.

„Iz tadašnje perspektive bilo je veoma racionalno, razumljivo, da se uvozi gas iz Rusije koji je bio jeftiniji od tečnog naftnog gasa iz drugih delova sveta – SAD, Saudijske Arabije, Katar“, rekla je Merkelova na skupu fondacije „Kaluste Gulbenkian“ u Lisabonu.

10:03

Rusija: Krimski most će biti popravljen do jula

Ruska vlada je objavila da će most koji povezuje Rusiju s Krimom biti popravljen do jula 2023. godine.

Ukrajinci razneli sklonište sa municijom u Belgorodu

Guverner ruskog Belgoroda izjavio je da su Ukrajinci razneli skladište oružja u ovom regionu teritoriju.

Na internetu su se pojavili i snimci napada na ovo sklonište.

Raketirana Belgorodska oblast

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je danas da je vozni saobraćaj u Novooskolskom okrugu obustavljen, nakon što su ostaci oborene rakete pali u zoni pruge blizu grada Novi Oskol.

“Jutros je naša protivvazdušna odbrana oborila rakete u Novooskolskom okrugu. Ostaci su pali u zoni pruge. Oštećeni su električni vodovi”, napisao je Gladkov u objavi Telegramu.

Španija šalje Kijevu četiri PVO sistema

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov saopštio je da će Španija Kijevu poslati četiri protivvazdušna raketna sistema “Havk”, prenosi Ukrinform. Reznikov se na Tviteru zahvalio ministarki odbrane Španije Margariti Robles na toj odluci.

Medvedev: Paranoja Borelja o mogućnosti nuklearnog napada

Trdnje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja o mogućnosti nuklearnog napada Rusije na Ukrajinu, nisu ništa drugo do paranoja, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

“Hajde da paranoju oko ruskog nuklearnog napada ostavimo njegovoj savesti”, rekao je Medvedev, komentarišući Boreljovu izjavu, preneo je TAS S.

Rusi stanovnicima Hersona: Odlazite i povedite decu

Očekuje se da će osobe evakuisane iz Hersonske oblasti danas početi da pristižu u Rusiju, izveštava Reuters, nakon što je proruski zvaničnik sugerisao stanovnicima da odu zbog bezbednosti.

“Sugerisali smo stanovnicima Hersonske oblasti, da odu u druge oblasti da se zaštite od ukrajinskih raketnih napada, ako žele…”, rekao je u video poruci šef administracije u Hersonu Vladimir Saldo.  Dodao je da bi ljudi trebalo da “odu sa svojom decom”.

Novi ruski napad na Zaporožje, izbio požar

Ruske trupe ponovo su izvele raketni napad na grad Zaporožje, a u jednom od okruga izbio je požar, prenosi agencija Ukrinform. Rusi su još jednom u ranim jutarnjim satima raketirali ukrajinski grad Zaporožje, potvrdio je Oleksandar Staruh, načelnik Zaporoške regionalne vojne uprave.

U gradu se oglasila sirena za vazdušni napad, čule su se snažne eksplozije. U jednom od okruga izbio je požar, na licu mesta rade specijalizovane službe, navodi Ukrinform. Kasnije je Staruh pojasnio da je neprijatelj pogodio regionalni centar sa tri rakete S-300.


Izvor:agencije