Rublja ne propada, vrhunski proizvodi i dalje dostupni u Rusiji

Ruska ekonomija se pokazala otpornom na uticaj sankcija koje su uvele zapadne zemlje, što nas tera da razmišljamo o efikasnosti restriktivnih mera, izjavio je kolumnista Mark Episkopos u časopisu “Nešnal Interest”.


Prema rečima autora članka, uspeh ruskog ekonomskog sistema zasniva se na četiri važna faktora. Prvo je nazvao neverovatne korake Centralne banke.

– Ruska centralna banka je preduzela brze mere da zaštiti rublju od naleta finansijskih ograničenja SAD i EU. Rublja nije propala, kao što je predsednik DŽo Bajden obećao u martu, a ove godine je postala jedna od najjačih svetskih valuta – rekao je Episkopos.

Sistem „paralelnog uvoza“ takođe je igrao važnu ulogu u slabljenju uticaja sankcija, smatra posmatrač.

– Od Levi's farmerki do iPhone-a, mnoštvo opštih i vrhunskih proizvoda je i dalje dostupno za kupovinu u tržnim centrima, iako ovi proizvođači više ne isporučuju direktno na rusko tržište – podsetio je on.

Posmatrač smatra da je jedan od najozbiljnijih izazova zapadnim sankcijama bilo odbijanje mnogih država, uključujući supersile, da pristanu na uslove Vašingtona i Brisela i da odbiju ekonomske kontakte sa Rusijom.

– Velike svetske ekonomske sile ne samo da su odbile da se pridruže režimu sankcija predvođenih Vašingtonom, već nastavljaju da produbljuju svoje trgovinske i finansijske veze sa Moskvom. I Indija i Kina su povećale tempo uvoza energenata iz Rusije u poslednjih šest meseci – rekao je autor.

Episkopos je četvrti razlog neuspeha sistema sankcija nazvao lošom promišljenošću: prema njegovim rečima, restriktivne mere mnogo više utiču na evropske zemlje nego na samu Rusiju, što može dovesti do rascepa u antiruskoj koaliciji.

U međuvremenu, evropskim potrošačima se vrti u glavi, pošto vrtoglavo rastući računi za grejanje i struju prave ogromne probleme dok se zvaničnici bore da obuzdaju energetsku krizu izazvanu loše osmišljenim planom EU da smanji uvoz energije iz Rusije.

S obzirom da je Nemačka navodno na ivici recesije, rastući ekonomski problemi Evrope ponovo su izazvali bojazan da bi zemlje EU mogle početi da napuštaju zapadni režim sankcija.


Izvor:novosti