Mali: Do kraja dana svi penzioneri i korisnici PIO fonda dobijaju po 50 evra

  • Nezavisni.rs
  • 2021-09-22
  • Komentari isključeni za Mali: Do kraja dana svi penzioneri i korisnici PIO fonda dobijaju po 50 evra

Danas će na račune šest grupa građana leći po 5.900 dinara. Novac će dobiti svi penzioneri, invalidi rada i korisnici privremene naknade kod PIO fonda.


Ministar finansija poručio je da će do kraja dana svima leći novac na račun.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da su neki penzioneri već juče dobili svoju novčanu pomoć.

Istakao je da će do kraja dana novac leći svima na račun, te da se radi o ogromnoj pomoći za najstarije građane.

“Ovo je deo trećeg paketa pomoći – još jedno obećanje koje danas ispunjavamo. S obzirom na to da smo već juče dali nalog za plaćanje, neki penzioneri su novac već dobili juče. Tako da onaj koji nije dobio, dobiće danas. Negde oko 1,7 miliona penzionera i korisnika penzija, dakle tu su i korisnici porodičnih penzija i tako dalje, će ovaj novac dobiti”, rekao je Mali.

Podsetio je na prethodne uplate, koje su imale za cilj da se ublaže posledice koje je pandemija koronavirusa nanela najstarijim građanima.

Prva mera prošle godine bila je 4.000 dinara jednokratne pomoći, pa 100 evra, pa 5.000 u decembru prošle godine, ove god 30 evra kao svim građanima, evo sada 5.900 dinara, još 30 evra u novembru, još 20 u decembru, kao i 3.000 dinara ukoliko su se vakcinisali, rekao je Mali.

Precizirao je da je reč o ukupno 59.000 dinara pomoći svakom penzioneru tokom 18 meseci pandemije, te da je to deo trećeg paketa pomoći od osam milijardi evra za pomoć privredi i građanima.

Mi smo spasli našu ekonomiju kada je kovid u pitanju, istkakao je Mali i dodao da će danas biti uplaćeno ukupno 9,9 milijardi dinara.

“Ova pomoć je stvarno pokazatelj naše snage, naša stanje u javnim finansijama je veoma stabilno i imamo novca, pokazali smo koliko je država jaka, i hoćemo da pomognemo onima koji su najugroženiji, sigurno to jesu naši najstariji sugrađani”, rekao je Mali.

Komentarišući kritike na račun novčane pomoći građanima, ministar je naglasio da u ovom trenutku nemamo potrebe za zaduživanjem.

“U ovom trenutku na računu našeg budžeta imamo 257 milijardi dinara… Naš javni dug je 55,5 odsto, ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto koji je rezervisan za EU”, rekao je Mali.

Ističe da naša ekonomija mnogo bolje radi nego što je planirano, te da se od tog novca pomaže građanima.