Recept za krofne kakve su se nekad pravile

Kada pomislite na detinjstvo, sigurno vam na pamet padnu domaće bakine krofne, mekane poput sunđera. Upravo takvu poslasticu možete napraviti ako pažljivo pratite uputstva i ovaj recept.


Sastojci:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 2 cela jaja i 2 žumanca
  •  1/2 šoljice šećera
  •  1 puna kašičica soli
  •  2 vanilin šećera
  •  ½ kesice praška za pecivo
  •  malo rendane korice limuna
  • 1 kašičica rakije
  •  1 dcl ulja
  • 5 dcl mleka
  • 1 kocka svežeg kvasca

Priprema:

Loading...
  • U posudi zagrejte 1 dcl mleka (ne sme biti prevruće) dodajte 1 čajnu kašiku šećera i 1 čajnu kašiku brašna, promešajte i dodajte sveži kvasac.
  • Ostavite da se sve diže.
  • Jaja umutite sa šećerom i malom kašičicom soli dok ne dobijete penastu smesu.
  •  Zatim je dodajte u toplo brašno pomešano s praškom za pecivo.
  • Dodajte potom toplo ulje, kašičicu rakije, promešajte i dodajte kvasac i na kraju toplo mleko(preostala 4 dcl-a koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dcl-a za smesu kvasca).
  • Dobijenu smesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči
  •  Potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm.
  • Okruglim kalupom iseckajte oblike i kada ste iskoristili celu smesu, ostavite da se oblici uzdignu.
  • Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.
  •  Lonac napunite uljem i zagrejte (ulje treba biti vrelo, nikako pregrejano na takvo će vas upozoriti stvaranje mehurića).
  • Krofne sada stavljajte u zagrejano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore.
  • Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenite krofnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načina po sredini krafne nastaje bela crta baš poput originalnog izgleda).
  • Špric za krem napunite džemom i punite krofne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.

Savet:

  • Važno je da dodate pola kesice praška za pecivo jer ono će sprečiti nastajanje rupica u krofnama.
  • U smesu dodajte malu kašičicu rakije čime ćete sprečiti upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja. Prilikom stavljanja krofni na prženje pazite da ne preterate s količinom komada zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upiti će više masnoće.
  • Kako bi vam uspele važno je da su svi sastojci topli, tako brašno pre nego što ga umesite zagrejete u rernioko 3 minuta na temperaturi od 20 °C.

Izvor: Stil / Foto: Shutterstock
PODELITE OVU VEST:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.