Predstavljen novi Rover – kažu da je ČUDO OD AUTA!

U Londonu je predstavljena druga generacija jednog od najprodavanijih kompaktnih luksuznih SUV-ova, Range Rover Evoquea.

Prošla generacija predstavljala je svojevrsnu prekretnicu za marku Land Rover, odnosno Range Rover, a novi model preuzima mnoge tehnologije iz impresivnog Velara. Od većeg Range Rovera pozajmljen je i dizajn, tako da je najmanji Range Rover odmah prozvan malim Velarom (Baby Velar).

Dimenzije automobila gotovo se nisu menjale, ali u unutrašnjosti zbog nove platforme nudi mnogo više prostora. Takođe, prtljažnik od 591 litre za automobil dugačak 437 centimetara zaista je impresivan. Uticaj Velara vidljiv je i u unutrašnjosti, koja je s dva velika zaslona osetljiva na dodir i digitalnim instrumentima poslednja reč tehnike.

I u pogledu voznih osobina Evoque jako podseća na Velar. Mnogo je tiši i udobniji i, za razliku od većine konkurenata, vrlo sposoban i na terenu. Udaljenost od podloge iznosi 21,2 cm, a uglovi koje može savladati prilikom uspinjanja i spuštanja su vrlo veliki.

Novi Evoque nudiće se s tri dizel motora i tri benzinca. Svi motori imaju dve litre i četiri cilindra. Takođe, dizel verzije razvijaju 150, 180 i 240 KS, a benzinske 200, 249 i 300 KS. Najsnažniji benzinski model do 100 km/h ubrzava za 6,6 sekundi i razvija maksimalnu brzinu 242 km/h.

Samo osnovni model s najslabijim dizels motorom ima prednji pogon i ručni menjač. Još se ne zna kad automobil stiže u prodaju na balkanskom tržištu,  ali verojatno će to biti tokom proleća iduće godine ili početkom leta. Cena novog Range Rover Evoquea još nije poznata.(24sata.hr, foto: Nick Dimbleby)