Grenel otkrio kako je propao „finalni sporazum“ između Srbije i Kosova

  • Nezavisni.rs
  • 2024-05-10
  • Komentari isključeni za Grenel otkrio kako je propao „finalni sporazum“ između Srbije i Kosova

Nekadašnji specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, blizak saradnik bivšeg predsednika i sadašnjeg kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa, nedavno je u jednom intervjuu ispričao kako su Srbija i Kosovo bili na putu da postignu takozvani „finalni sporazum“, kada se u priču umešao specijalni tužilac za zločine OVK Džek Smit.


Grenel je u intervjuu Donaldu Trampu Mlađem, emitovanom na jednoj onlajn platformi, otkrivao detalje iz rada specijalnog tužioca Džeka Smita koji je u američkoj javnosti aktuelan pošto je podigao dve federalne optužnice protiv Donalnda Trampa zbog pokušaja da poništi rezultate izbora iz 2020. godine.

Tužilac Smit je srpskoj javnosti poznat po tome što je kao glavni tužilac Specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) podigao optužnicu protiv nekadašnjeg predsednika Kosova Hašima Tačija i drugih komandanata OVK.

Kako je Grenel ispričao u intervjuu, podizanju optužnice protiv Tačija, za kojeg je rekao da je „veliki čovek“ i da ga je Džo Bajden nekada nazivao „Džordžom Vašingtonom Kosova“, prethodili su pregovori o postizanju „finalnog sporazuma“ između Kosova i Srbije i dogovor da se ukine Specijalni sud za zločine OVK.

„Serija tužilaca nije mogla da nađe dokaze protiv Tačija, a prethodni tužilac je rekao da tu nema ništa, zatvorio slučaj i otišao. Hag je nastavio da troši američke dolare, a Džek Smit je potrošio još nekoliko godina da istražuje ratne zločine“, ispričao je Grenel o američkom tužiocu.

Istakao je da je optužnica protiv Tačija podignuta u junu 2020. godine, tek pošto je on objavio da Hašim Tači i Aleksandar Vučić dolaze kod predsednika Donalda Trampa u Belu kuću.

„Trebalo je da pregovaramo i postigneno istorijski sporazum između dve strane. Rekao sam Ministarstvu pravde da su se dogovorili da se u finalnom sporazumu između Kosova i Srbije ukine tribunal u Hagu. Rekao sam Ministarstvu pravde da su se dogovorili da se ukune krivični sud u Hagu, koji je vodio Džek Smit“, ponovio je Grenel.

Napominje da je tada razgovarao sa Brisom Švorcom iz Ministarstva pravde, koji mu je rekao da tužilac Smit mora da zna za to jer je to njegov posao i tražio da Grenel sačeka da se prvo razgovara sa tužiocem.

„Dva dana kasnije sam saznao da je Smit rekao: ‚Ne možete to da uradite‘. U tri ili četiri nedelje kasnije Smit je objavio optužnicu protiv Tačija. Pre nego što je došao u Belu kuću Tači je poslat u Hag, a on je i dalje u zatvoru“, kazao je Grenel.

Deo o dogovoru Vučića i Tačija možete OVDE slušati od 36. minuta:

Specijalni sud za zločine OVK osnovan je nakon izveštaja Dika Martija Savetu Evrope iz 2011, u kome se navode brojni zločini počinjeni nakon povlačenja srpskih snaga bezbednosti sa Kosova 1999. Marti je označio niz komandanata OVK kao organizatore otmica i likvidacija nekoliko stotina Srba, Roma i „nelojalnih“ Albanaca između 1999. i 2000. godine i ilegalnoj trgovini organima.

Na sednici Odbora Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je da je Grenel u intervjuu izneo da su on, Tramp, Vučić i Tači ranije „postigli istorijski dogovor koji je podrazumevao ukidanje suda u Hagu za zločine OVK nad srpskim stanovništvom“.

„Zar ne mislite da bi valjalo da znamo i da Srbija zna da li je ovo tačno ili sada i gospodin Grenel širi neke lažne informacije o Aleksandru Vučiću? Da nam Grenel lepo kaže da li je tačno da je Vučić pravio istorijske sporazume da se ukinu suđenja OVK za zločine nad Srbima? Pozovite i predsednika Srbije – ja snimak imam, možemo da mu pustimo, to je veliki intervju na javnoj američkoj platformi, pa i za slučaj da izbegne da dođe i odgovori nama, možda odgovori bar novinarima“, kazala je Tepić.

Smit je postao glavni tužilac Specijalnog suda u maju 2017. godine, tri godine kasnije 2020. podignuta je optužnica protiv Tačija i drugih komandanata OVK.

U javnosti se 2018. godine pojavila priča o mogućem „razgraničenju“ između Kosova i Srbije, odnosno o razmeni teritorija. O tome su govorili i Vučić i Tači, a tadašnji kosovski predsednik je čak govorio da je to jedini način da se okonča sukob između Beograda i Prištine.

Američki profesor Danijel Server je u proleće 2020. godine, pre podizanja optužnice protiv Tačija, govorio da bi dve strane mogle da postignu sporazum do septembra i da su za Trampovu administraciju nebitni detalji, već da im je bitan samo potpis.

Finalni potpis je, ispostaviće se prema rečima Grenela, preduhitrila optužnica protiv Tačija posle koje je on podneo ostavku u novembru 2020. godine.


n1/tanjug