Da li postoji rizik ako vam je laptop stalno uključen u struju?

  • Nezavisni.rs
  • 2024-04-23
  • Komentari isključeni za Da li postoji rizik ako vam je laptop stalno uključen u struju?

Kada je reč o laptopovima, prenosivost je obično najvažniji faktor. Postoje čak i ultraprenosivi laptopovi posebno dizajnirani za putovanja. Međutim, u vremenima kada niste u pokretu, vaš laptop može da bude priključen za stolom i to stalno na punjaču.


Ali da li je laptop uvek uključen u struju dobra ideja? Uprkos tome što je jednostavno pitanje, složenost hemije baterije laptopa može učiniti odgovor prilično komplikovanim. Hajde da ga odgonetnemo.

Da li je bezbedno ostaviti laptop stalno uključen?
Što se tiče fizičke bezbednosti, da, savršeno je bezbedno ostaviti laptop stalno uključen.

Praktično nema opasnosti da se nešto zapali. Moderni laptopovi imaju ugrađenu kontrolu napona u mašini koja zna kada je baterija puna i zaustaviće punjenje, čak i ako je punjač priključen. Ovi mehanizmi se retko pokvare, a laptop računari imaju sigurnosne mehanizme koji će prekinuti vezu pre nego što dođe do stvarne štete.

Praktično, mali je rizik da se bilo šta zapali.

Međutim, sve to pretpostavlja da su punjač i električna utičnica na koju je priključen u dobrom stanju. Kratki spoj u utičnici može izazvati požar, ali to nije ograničeno na laptop koji se puni.

Da li bi trebalo da se laptop stalno puni?
Ovde dolazi do složenosti. Postoji niz stvari koje su loše za litijum-jonske baterije. Održavanje baterije na preniskom nivou kao i previsokom nivou napunjenosti može dovesti do preranog starenja baterije. Kako baterije stare, one gube sposobnost da nose potpuno punjenje. Stoga, iako neće razneti vaš laptop, možda ćete primetiti da baterija vašeg laptopa ne drži onoliko napunjenosti kao nekada.

Održavanje baterije na preniskom nivou kao i previsokom napunjenosti može dovesti do preranog starenja baterije.

Druga briga je toplota. Litijum-jonske baterije tokom vremena gube napunjenost čak i ako je uređaj isključen. To znači da se baterija skoro neprekidno puni, što dovodi do toplote. Toplota, poput visoke ili niske napunjenosti, takođe može prerano da ostari bateriju, što će prouzrokovati da ona dugoročno izgubi kapacitet punjenja.

Konačno, svaka litijumska baterija ikada proizvedena ima konačan broj punjenja pre nego što jednostavno više ne može da se puni. Ako je stavite na naizmeničnu struju, uvodite dodatne cikluse punjenja koji bateriji nisu potrebni pošto je isključena. Ovo će smanjiti životni vek baterije.

Bateriju svog laptopa ćete istrošiti mnogo brže nego kada biste s vremena na vreme koristili bez napajanja naizmeničnom strujom.

Dakle, ostavljanje laptopa na punjaču predstavlja trostruki udarac. Vaš laptop se neće zapaliti ili oštetiti u kratkom roku. Međutim, bateriju ćete istrošiti mnogo brže nego kada biste je povremeno koristili bez napajanja naizmeničnom strujom, što će uzrokovati da se baterija isprazni ranije nego što se očekivalo, piše Pocket-lint.com.