Ruska svemirska letelica za snabdevanje se srušila u okean

Ruska svemirska letelica za snabdevanje Progres MS-21, koja se zbog oštećenja iskrcala sa Međunarodne svemirske stanice (ISS), zapalila se danas po povratku na Zemlju i srušlila u Tihi okean.


Ruska svemirska korporacija Roskosmos saopštila je da je letelica izašla iz orbite i ušla u fazu spuštanja na Zemlju, ali se pri ulasku u atmosferu zapalila i srušila u okean, prenosi TASS.

„Delovi letelice koji nisu izgoreli pali su u izolovani deo Tihog okeana i potonuli“, navodi se u saopštenju korporacije na Telegramu.

Šef Roskosmosa ranije je saopštio da su se na ISS pojavile dve anomalije u proteklih nekoliko meseci.

„Anomalije su poremećaj sistema termičke kontrole na letelici Sojuz-22 i brodu za snabdevanje Progres-21. Formirana je komisija za hitne slučajeve. Rezultat obe anomalije je isti, ali njihovi uzroci mogu biti različiti“, rekao je šef Roskosmosa.

Na teretnoj svemirskoj letelici Progres MS-21 detektovano je curenje rashladne tečnosti 11. februara dok se pripremala da se iskrca sa ISS.

Na svemirskoj letelici za prevoz posade Sojuz MS-22 kvar je detektovan 15. decembra, kada je nakon udara mikrometeorita iz jedne od komora počela da curi rashladna tečnost, što je dovelo do više temperature u kabini.

Roskosmos je nakon analize kvara saopštio da će lansirati drugu letelicu, Sojuz-23, koja će tri člana posade Međunarodne svemirske stanice (ISS) vratiti na Zemlju.

Ruski kosmonauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin i astronaut NASA Frenk Rubio stigli su u ISS koja orbitira oko Zemlje u septembru letelicom Sojuz MS-22 i trebalo je da se njome vrate kada budu završili misiju.


n1