REGION U PANICI: Četvrti slučaj trovanja gaziranim pićem, pad prodaje najpoznatijih brendova

  • Nezavisni.rs
  • 2023-11-08
  • Komentari isključeni za REGION U PANICI: Četvrti slučaj trovanja gaziranim pićem, pad prodaje najpoznatijih brendova

U Hrvatskoj su četiri osobe hospitalizovane zbog sumnje da su se otrovale gaziranim pićem – tri u Zagrebu i jedna u Rijeci. Policija vrši uviđaj i uzima uzorke spornog pića za dalju istragu. Iz radnji u Zagrebu i Rijeci već se povlače iz prodaje sporni gazirani napici.


Prvi pacijent iz KBC-a Zagreb, nakon što je imao blaže simptome posle konzumacije gaziranog pića – otpušten je kući. Utvrđeno je da ima blaže endoskopske ozlede nepca i gornjeg dela jednjaka.

U slučaju gutanja sumnjive tečnosti Hrvatski zavod za javno zdravstvo dao je sledeća uputstva građanima. Ukoliko primete da je ukus napitka promenjen ili osete bol i pečenje u usnoj šupljini da ispljunu ostatak tečnosti i prekinu dalji unos.

Takođe, napominje se da ne uzimaju ništa i ne izazivaju povraćanje već da sačuvaju ambalažu i uzorak tečnosti, hitno se jave najbližem lekaru ili pozovu službu hitne medicinske pomoći.

Kod drugog pacijenta utvrđeno je da nema ozleda jednjaka, i on je imao blaže simptome, kazala je gastroenterolog u KBC Zagreb Mirjana Kalauz.

Dodala je kako su obojica primetila pečenje i bol u ustima i bol te otežano gutanje, a to su simptomi kod “digestije korozivnih sredstava”, rekla je doktorka Kalauz.

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš rekao je da je danas “nešto više pacijenata”.

“Još ih je nekoliko, svi su lakše ozleđeni, kod mnogih je upitno radi li se o hemijskoj povredi ili psihogenoj reakciji ili nekom drugom patološkom stanju. U ovom trenutku situacija je pod kontrolom. Moramo biti oprezni, ali ne treba sejati paniku “, kazao je hrvatski ministar.

Hrvatski lekari apeluju na građane da u slučaju da popiju zatrovanu tečnost nikako ne piju vodu, soda bikarbonu i slično, već da se jave lekaru.

Iz pojedinih prodavnica u Zagrebu i Rijeci trgovci su sa rafova iz prodaje povukli sporna gazirana pića do okončanja istrage.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo primio je uzorke bezalkoholnog pića koje im je dostavila sanitarna inspekcija nakon uviđaja u riječkom kafiću gde je nedavno pozlilo jednoj osobi, a rezultati analize biće dostavljeni Državnom inspektoratu.

U cilju zaštite zdravlja ljudi, odnosno postojanja sumnje da određeni artikli nisu sigurni, a u skladu s Zakonom o hrani sanitarna inspekcija je zabranila stavljanje na tržište i povlačenje određenih suspektnih proizvoda.

Stručnjaci tvrde da je malo verovatno da su zatrovane samo pojedine boce gazoranih pića.

Ministar zdravlja Vili Beroš je na pitanje novinara mogu li građani biti sigurni odgovorio da to u ovom trenutku ne može niko reći, i dodao da je najbolje piti vodu.

Gastroenterolog Rajko Ostojić preporučio je građanima da izbegavaju sva gazirana pića i da piju običnu komunalnu vodu.

Kompanija “Koka-kola HBC Srbija” saopštila je da se voda koja je povezana sa slučajem trovanja u Hrvatskoj ne nalazi u portfoliju te kompanije na srpskom tržištu.


Izvor:index,rts