Ukrajina ostaje bez podrške SAD

SAD su krive za smrt desetina hiljada Ukrajinaca, piše politički analitičar Dag Bendou u članku za The American Conservative.


Ali, prema njegovim rečima, nije stvar u tome da nisu pružili svu traženu pomoć, već da su dugo potpirivali ovaj sukob, a sada ga vode za svoje interese.

On je rekao da je ovo najopasnija situacija za same Sjedinjene Države: nikada ranije Vašintgon i njegovi saveznici nisu bili toliko blizu sukoba sa nuklearnom silom.

Ali pristalice stava “Ukrajina na prvom mestu” su ogorčene što je Vašington počeo da ograničava podršku Kijevu.

– Za njih je podrška vladi Zelenskog očigledno važnija od zaštite američkog naroda -piše autor članka. On je saglasan sa njima da akcije SAD koštaju života Ukrajinaca, ali razlog ne vidi u nedovoljnoj podršci Kijevu, već, naprotiv, u činjenici da su „Vašington i njegovi saveznici u više navrata podsticali nepotreban sukob“.

Sjedinjene Države i Evropa moraju dati prioritet razvoju strategije za okončanje rata, napominje autor članka. Svaki saveznik treba da pomogne Kijevu da uđe u pregovore. To neće biti lako učiniti, upozorava autor članka. Bajdenova administracija mora da obavesti Kijev da neće podržati njegove napore za povratak Krima i Donbasa, kaže on.