VUČIĆ: Plan Prištine je da okupira sever Kosova

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je više od dva sata sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, kojem je preneo zabrinutost zbog razvoja događaja na KiM i “Kurtijevog plana da silom okupira sever pokrajine”.


Sastanak Aleksandra Vučića i Miroslava Lajčaka počeo je u 12 sati, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike i trajao više od dva sata.

“Veoma sam zabrinut zbog razvoja događaja na KiM i Kurtijevog plana da silom okupira sever pokrajine i protera Srbe sa vekovnih ognjišta. Preneo sam to specijalnom predstavniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku“, napisao je Vučić na Instagramu.

Miroslav Lajčak je saopštio na Tviteru da je sa Vučićem imao sadržajan razgovor.

“Sadržajan razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu o sledećem sastanku na visokom nivou u septembru, naporima za smanjenje tenzija i novim lokalnim izborima na severu Kosova, kao i o primeni svih sporazuma postignutih u okviru dijaloga”, naveo je Lajčak.

Inače, ovaj sastanak je i deo priprema za nastavak političkog dijaloga u Briselu, a predsednik se prethodno sastao sa kongresmenom SAD Majklom Tarnerom i poručio da Srbija ulaže veliki napor u dijalog uz posredovanje EU.

Miroslav Lajčak se na marginama bledskog foruma sastao sa Aljbinom Kurtijem i najavio nastavak pregovora na najvišem nivou već u septembru.

Ovo je treća poseta Lajčaka Beogradu ovog leta – u junu je smirivanje tenzija u južnoj pokrajini od obe strane tražio zajedno sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom.

Zahteve je, zatim, ponovio tražeći održavanje lokalnih izbora na severu KiM uz učešće Srba i što skoriji povratak dijalogu.


Izvor:tanjug